Ügyvédjük a devizahitelesekről: fizetni kell!

Nincs ingyen semmi, a hitelt kell fizetni, és az árfolyam-ingadozással is kalkulálni kell - mondta a devizahiteles perekben az adósokat képviselő ügyvéd, aki szerint a bankok mocskos módszerekkel dolgoznak.

Interjút adott a Világgazdaságnak Léhmann György siófoki ügyvéd, aki másfél hete egy devizahiteles ügyfelének megnyert egy pert az egyik magyar bankkal szemben. Akkor azt írta, hogy úgy érzi, beborította a devizahitel-szerződéseket, s hogy kiderült: az adós csak annyi törlesztőrészletet fizethet, mint amennyi a hitel felvételekor esedékes volt. A mostani interjúból azonban az is kiderült: ezt vélhetően nem forintban érti. 

A bíróság az ügyvéd szerint azt állapította meg, hogy a bankok kiszolgáltatottságban és bizonytalanságban tartották az ügyfeleiket, akik nem tudták kiszámolni, hogy változnak a törlesztőrészleteik. Arra a kérdésre ugyanakkor, hogy nem az lenne-e minden szerződés esetén az adósok érdeke, hogy a bíróság semmisnek nyilvánítsa a szerződéseket, egyértelmű nemmel felelt.

- Ezt csak a bankok erőltetik ebbe az irányba. Az értelmetlen forintosítás is erről szól. Akkor ugyanis új szerződéseket kellene kötni, amit megint a bankok diktálnának és kényszerítenének ki hasonlóan mocskos feltételekkel - mondta az ügyvéd. 

A 700 devizahitelest képviselő ügyvéd elmondta azt is: a felvett hitelt ki kell fizetni. - Fizetni kell. Ingyen nincs semmi és ők hitelt vettek fel. Még azt sem mondom soha, hogy annyit kéne visszafizetni, mint amennyit felvettek. A tojásért is többet fizetünk ma a piacon, mint öt éve. Világos, hogy az árfolyamingadozással kalkulálni kell annak, aki ilyen hitelt vesz fel - mondta a gazdasági lapnak Léhmann György. 

Még az egyoldalú szerződésmódosítás jogát sem kifogásolom, akkor, ha a feltételek tisztességesek és egyértelműek - tette hozzá. 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.