Ugrott a bónusz az UBS-nél

Veszteséggel zárta 2009-et a világ egyik legnagyobb bankja, a svájci UBS, ezért a teljesítményért viszont nem jár a korábban beígért bónusz a felsővezetőknek. A topmenedzserek most 300 millió frankot (282 millió dollárt) buktak.

A UBS nem tudta hozni az alapkövetelményt, azaz nyereséggel zárni a 2009-es pénzügyi évet – indokolta belső körlevelében a kifizetések elmaradását a tavaly kinevezett, válságmenedzselésben klasszisteljesítményt nyújtó Oswald Gruebel.

A vezérigazgató irányításával még tavaly kidolgoztak egy új, szerényebb és teljesítménytől jobban függő premizálási rendszert, amelynek értelmében 900 millió frankot osztanak szét a vezetők között 2010-ben, 2011-ben és 2012-ben, egyenlő részletekben. Az idei részlet ugrott, mivel a bankóriás 2009-ben 2,74 milliárd frankos veszteséget termelt, szemben a 2008-as 21,3 milliárdos rekorddeficittel.

A pénzügyi válság legnagyobb európai vesztesét 6 milliárd frankkal segített ki a svájci kormány, amely aztán augusztusban 1,2 milliárd frankos haszonnal adott túl a cserében megszerzett részvénycsomagján. A társaságot azonban nem kell félteni, a költségcsökkentési program végrehajtásával a ballaszttól megszabadított UBS 3-5 éven belül évi 15 milliárd frankos adózás előtti eredményt fog felmutatni – legalábbis a vezetőség ezt szeretné elérni.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.