Ugrik a mozdonycsere: megegyezett a magyar és a román vasút

Összedolgozik a román vasúttal a MÁV vontatási cége: az év végétől tíz nemzetközi vonat mozdonycsere nélkül lépi majd át az országhatárt. Az ígéretek szerint Budapest és Bukarest között csökkenhet a vonatok menetideje.

Együttműködési megállapodást kötött augusztus 14-én a MÁV-Trakció Zrt., és a CFR Calatori, a román nemzeti vasúti személyszállító társaság –  tájékoztatta lapunkat a MÁV. A cég közleménye szerint az "együttműködés célja a Bukarest és Budapest között közlekedő nemzetközi vonatok kölcsönösségi alapon történő továbbítása, a határátlépés megkönnyítése a mozdonyok határállomáson történő eddigi cseréjének kiküszöbölésével".

A Bukarestben aláírt szerződés első eredményét a december 9-én esedékes menetrendváltás után érezhetik majd meg a magyar és a román főváros között vonattal utazók. A Lökösháza és Kürtös határátmenetben közlekedő tíz vonat ugyanis a mozdonyok cseréjére nélkül teheti majd meg az utat.

Stefan Roseanu, a CFR Calatori vezérigazgatója kijelentette: „A román állam politikája új vasúti szolgáltatások fejlesztése, egy optimális közlekedési tarifa/költség arány alkalmazásával, amely miatt szükséges a határátmeneti vasúti szolgáltatások kérdésének újbóli felmérése.”

A már aláírt szerződés a felek szándékai szerint az együttműködés első állomása. A román és magyar utazók közlekedési igényeinek kielégítését szolgáló fejlesztések előkészítésére munkacsoportot hoztak létre, amelynek első ülése az új vasúti menetrend véglegesítését követően, 2013. januárban lesz Budapesten.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.