Ugorhat a gázolajár

A jövő héten akár 6 forinttal is drágulhat a gázolaj - véli a GKI Energiakutató. A benzinár viszont várhatóan nem változik. Az olajországok viszont épp most állapodhatnak meg a termelési szint befagyasztásáról, ami drágulást hozhat.

Akár 5-6 fronttal is nőhet a jövő héten a gázolajár – véli a heti nemzetközi paci folyamatok alapján a GKI Energiakutató. A benzin ára a pénteki háromforintos benzin- és négyforintos dízeláremelést is figyelembe véve valószínűleg nem változik, de egy kétforintos emelés itt is benne lehet a pakliban. A benzin ára így 330, a gázolajé 319 forint körül állhat be literenként. A folyamatok jelentősen függnek a most zajló dohai olajkonferencia kimenetelétől.

Az április 11-15-i héten az Európában irányadó Brent típusú kőolaj ára 40-43 dollár között ingadozott, 4,5 dolláros, 12 százalékos emelkedést mutatva. Ezen belül a péntek már esést hozott. Az áremelkedést főleg az áprilid 17-i dohai konferenciával kapcsolatos várakozások okozzák. Az elmúlt közel két hónap során az olajár több mint 50 százalékkal emelkedett. Ezt a legdrágább termelők leállása és a kereslet növekedésének lassulása okozta. Az olajár ama megállapodás-tervezet hírére is emelkedésbe fordult, hogy a januári szinten befagyasztják a kitermelést. A dohai olajkonferenciára 18 ország jelentkezett be. Iránt viszont nem az olajminiszter képviseli. A Kőolaj-exportáló Országok Szervezete (OPEC) tagajai közül Líbia nem is vesz részt. Norvégia visszautasította a meghívást. Ha nem lesz egyezmény, az árak gyorsan és erősen csökkenhetnek. Minden ennél jobb megoldás bebiztosíthatja az árszintet. Az amerikai kőolajfúrások száma hárommal csökkent. Az amerikai készletek várakozásokon felül bővültek.

A Reuters adatközlése alapján a benzin ára a nálunk irányadó mediterrán piacon 1,9 százalékkal nőtt, a gázolajé 12,5 százalékkal ugrott. Az európai benzinpiac továbbra is élénk: bár az Egyesült Államok és Nigéria felé erős a kivitel, az ázsiai igény beállt: felesleges erőforrásait Japán, Korea, Szingapúr és Kína is kivitelre állította. A készletek is bővültek. A dollár árfolyama 275 forint körül mozgott, 50 fillérrel, 0,2 százalékkal ért többet. Ez most alig befolyásolja a hazai árváltozást.

Az elmúlt egy év során a benzin ára tíz, a gázolaj ára 15 százalékkal csökkent. Most az átlagkeresetből 20 százalékkal több benzint és 26 százalékkal több gázolajat lehet tankolni, mint egy éve - állítja az intézet.

 

Váratlan szaúdi javaslat

Csúszik a vezető olajtermelők dohai csúcsértekezletének megnyitója - írja az MTI. Az OPEC és a szervezeten kívüli olajtermelők képviselőinek összehívását februárban javasolta a két legnagyobb olajtermelő, Oroszország és Szaúd-Arábia. A megállapodás célja, hogy fokozatos emelkedésre kényszerítsék a kőolaj árát. Hírek szerint a dohai értekezletre a világ olajexportjának csaknem 70 százalékát adó 17 ország küldte el képviselőit. A találkozó reggel kezdődött volna, de Szaúd-Arábia az ülést megelőző utolsó pillanatban olyan javaslattal állt elő, amely miatt el kellett halasztani a hivatalos megnyitót. A meghívottakat a szakértői egyeztetések alatt a katari emír látja vendégül. A váratlanul bejelentett szaúdi javaslatról csak annyit közöltek, hogy valószínűleg néhány órát csúszik a fórum megnyitója. A megállapodástervezet már elkészült. A dokumentum szerint az aláírók vállalják, hogy januári szinten befagyasztják termelésüket októberig. A végrehajtást bizottság ellenőrzi. Pénteken Anton Sziluanov orosz pénzügyminiszter azt mondta, hogy megállapodás esetén is csak szerény mértékű olajáremelkedésre számít, mert a világgazdasági növekedés lassulása miatt mérséklődik az olajkereslet bővülése, a hatalmasra duzzadt olajtartalékok pedig csak alig apadnak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.