Üdülőpiac: megugrottak a tóparti árak

A vízparti ingatlanok 30-40 százalékkal érnek többet, mint a távolabbi utcákban lévők, és van olyan balatoni település, ahol egyetlen év alatt 30-40 százalékkal ugrottak meg az árak, amelyek a régióban átlagosan csak 10-15 százalékkal nőttek - a Balaton ingatlanpiacát továbbra is kettősség jellemzi.

A Balatonon jelenleg a legdrágább, a budai ingatlanárakon jegyzett települések Balatonfüred és Balatonlelle, valamint a tágabb balatoni térség speciális adottságú üdülőhelye, Hévíz, ahol a négyzetméterárak megközelítik, esetenként meghaladják a 400 ezer forintot. A lista végén kisebb, a fővárosból – különösen tömegközlekedéssel – nehezebben megközelíthető települések vannak, mint Badacsonytördemic, Vonyarcvashegy és Balatonfenyves, ahol az átlagos négyzetméterár 100-200 ezer forint körül alakult az idén – olvasható az Otthon Centrum friss üdülőpiaci körképében.

Soóki-Tóth Gabor, az Otthon Centrum elemzési vezetője szerint az árakat alapvetően befolyásolja az adott település fővárosból történő megközelíthetősége: a Balaton északi partján elhelyezkedő települések autóval vagy akár vonattal kétszer annyi idő alatt érhetők el, mint Siófok, noha nincsenek kétszer olyan messze.

Az árakat nagymértékben meghatározza az is, hogy az ingatlan a vízparthoz képest hol helyezkedik el: a vízparti ingatlanok iránt nagy a kereslet és ez az árakat is felhajtotta: akár 30-40 százalékos különbség is van a vízpartra néző és a mögöttes utcákban található üdülők ára között.
A nagyon jó adottsággal rendelkező ingatlanokért verseny van. A legdrágább településeken gyakorlatilag alku nélkül keltek el a jó adottságú ingatlanok, így például Siófokon vagy Szigligeten is. Az ingatlanuk eladását vagy kiadását tervezők számára biztató adalék, hogy a Balatonra látogatók száma tovább emelkedik, tavaly már meghaladta az 1,3 millió főt.

Idén 15-20%-os tranzakciószám növekedésre számítanak az OC tanácsadói, akiknek tapasztalatai szerint a külföldi vevők továbbra sem tolonganak, még az egyik legkeresettebb településen, Balatonlellén és Siófokon is elsősorban hazai vevőkkel találkoznak, családosok és nyugdíjasok a két nagy vevői csoport. Elvétve feltűnnek külföldiek is, főleg német és svájci nyugdíjasok
Új trend, hogy megjelentek a külföldön dolgozó, megtakarított pénzüket balatoni ingatlanba fektető magyar vásárlók, akik jellemzően kis (26-40 négyzetméter) alapterületű társasházi lakást vagy üdülő-apartmant, illetve 40-60 négyzetméteres, kis kertes nyaralót keresnek 10-15 millió Ft-ig.

A vízparti lakások, apartmanok zömét a szomszédok veszik meg, az ilyen ingatlanok, ha egyáltalán közvetítőhöz kerülnek is, 1-2 héten belül elkelnek a 7-11 millió Ft ártartományban.

A kereslet élénkülése az építtetőket is tettekre sarkallja, Balatonlellén például az idén már annyi telek eladást bonyolítottak, mint az elmúlt 2 évben összesen, és más településeken is feléledt a telekpiac, hamarosan megugrik az új lakások kínálata is, ami az árakra is hatással lesz.

A Velencei-tó környékén a 7-10 millió forintos nyaralókat veszik, leginkább idényjellegű használatra, de már ott is megjelentek az állandó lakás céljára ingatlant keresők, igaz, ők elsősorban a 20 millió forintos kategóriában találnak megfelelő épületet. A Velencei tónál is egyértelműen nagyobb az érdeklődés a vízparti, vagy vízpart közeli ingatlanok iránt, illetve azokra, ahol kilátás nyílik a tóra. Az árkülönbség mértéke a vízhez való elhelyezkedés szempontjából településen belül 10-30 százalék - összegezte az elemzés.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.