Nyaralót venni a Balatonnál kellett

Jól járt, aki a Balatonnál vásárolt ingatlant. A tó környéke Budapest után Magyarország legnépszerűbb üdülőkörzetének számít, és az ottani ingatlanok körül nem keletkezett olyan árbuborék, mint ami például a Dunakanyar egyes részein a válság után kipukkadt. Az FHB friss Lakásárindexe szerint az árakat tekintve a leszakadók közé tartozik a Mecsek és Villány, a Mátra-Bükk, sőt, a Velencei-tó-Vértes környéke is.

Az ár lista végén szerepel a hátrányos helyzetű, belső periférikus térségben fekvő, hiányos közlekedési kapcsolatokkal rendelkező Tisza-tó, amely az elmúlt időszakban ugyan egyre népszerűbbé vált, ennek ellenére, ebben a térségben a legalacsonyabbak az átlagos négyzetméterárak (42 ezer forint), itt kell a legkevesebbet fizetni új otthon vásárlásakor. A legtöbbet természetesen Budapesten (átlagosan 221 ezer forintot), amely a nyolc magyarországi üdülőkörzet közül az eltöltött vendégéjszakák száma alapján a Balatont megelőzve jár az élen. A másik hat körzet vendégéjszakáinak száma összesen sem éri el a második helyezett Balaton Kiemelt Üdülőkörzet e mutatóját. A harmadik, negyedik és ötödik helyen hegyvidékek találhatóak, azaz a vizeket megcélzó turizmust uralja a Balaton.

A lakásárindex szerint azonban a Dunakanyar kiemelt üdülőkörzete (186 ezer forintos négyzetméterár) továbbra is drágább a balatoni régiónál (166 ezer forintos négyzetméterár), de már csak négyzetméterenként átlagosan 20 ezer forinttal.

A Velencei tó-Vértes régió üdülőkörzet jócskán lemaradva, 97 ezer forintos átlagos lakás négyzetméterárakkal utolsó előtti helyen, a Tisza-tó előtt áll a nyolcas listán.

Mindenütt a part közelsége jelenti a legnagyobb vonzerőt, ami az ingatlanok értékében is megmutatkozik. A balatoni üdülőkörzet parttól távolabbi településein például 5 millió forintos lakóingatlanokhoz is hozzájuthat a vásárló, de part menti településeken 10 millió forint feletti lakásár jellemző az északi és a déli parton is.

A kiépült infrastruktúrájú, nemzetközi vonzerejű Hévízen szintén nyolc számjegyűek a jellemző forint árak, ugyanakkor az is jellemző, hogy az adásvételt itt gyakran euróban kötik.

A lakásokhoz képest alacsonyabb komfortfokozatú üdülők árainak alakulásánál csak azokat a térségeket vizsgálták, melyekben az évi átlagos tranzakciószám meghaladta a 20 darabot, ennek a feltételnek pedig mindössze öt körzet felelt meg. A vizsgált időszakban átlagosan a Balatonnál keltek el legdrágábban az üdülők és itt voltak az árak a legváltozékonyabbak is, míg a legkisebb összegért a Mátra-Bükk térségben lehetett üdülőhöz jutni.

A legstabilabb árak a Mecsek–Villány Kiemelt Üdülőkörzetet jellemezték. A válságra a Velencei-tó–Vértes Kiemelt Üdülőkörzet kivételével kedvezőtlenül reagáltak az üdülőárak: 2012-ben az árak csak itt voltak magasabbak a 2006-osnál, míg a többi térségben elmaradtak tőle. Különösen kedvezőtlen a helyzet a Dunakanyarban és a Mátra–Bükk Kiemelt Üdülőkörzetben, ahol 2012-ben tovább csökkentek az árak az előző évihez képest - áll az FHB Laksáárindex elemzésében.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.