TVK, Dow Chemical: több mint száz ember válik munkanélkülivé

A The Dow Chemical Company azt tervezi, hogy bezárja balatonfűzfői üzemét, s a Tiszai Vegyi Kombinát is elbocsátásokról számolt be.

A Dow Chemical anyavállalat hétfőn közölte, hogy több üzemét bezárja, az amerikai Illinois államban, továbbá Magyarországon, Portugáliában és Brazíliában. Az amerikai vállalat évi 250 millió dollárt tervez megtakarítani részben az intézkedéstől, aminek a következtében összesen 900 dolgozónak mondanak fel. Az üzembezárások 350 millió dollár egyszeri kiadást jelentenek majd a cégnek. A Dow Chemical világszerte 52 ezer embert foglalkoztat.

A Dow Chemical közleménye szerint a magyar üzem bezárásának szándékát ''az építőiparban uralkodó folyamatosan pangó piaci viszonyok, valamint a gazdasági válság hatására az építőiparban bekövetkezett drámai keresletcsökkenés váltották ki''. A vállalat a magyar jogszabályoknak megfelelően fog eljárni és megkezdi a konzultációt a munkavállalókkal, akiket már értesítettek a gyárbezárás tervéről.

Céginformációs adatok szerint a Dow Chemical 1989 júniusában hozta létre első cégét Magyarországon Donichem Vegyipari Kft. néven. 1992-től tevékenységét Dow Hungary néven folytatta. A 2010. évet átfogó mérlegbeszámoló szerint a Dow Hungary Vegyipari Kft. nettó árbevétele 7,2 milliárd forint volt, mérleg szerinti eredménye 632 millió forint, saját tőkéje 3,4 milliárd forint. Az MTI információja szerint a balatonfűzfői gyártelepen dolgozók száma 60-70 fő.

A Tiszati Vegyi Kombináttól is rossz hír érkezett, a társaság elbocsát 44 embert - közölték a Budapesti Értéktőzsde honlapján. A cég május 3-ától megszünteti szervezetén belül a magyar számviteli törvényeknek megfelelő számviteli, könyvelési és adózási tevékenységet, és e feladatokat külső szolgáltatóra bízza. Az átalakítás csoportos létszámleépítéssel jár, amelyben 44 ember érintett. 

A társaság versenyképességének megőrzésével és hatékonyságának növelésével indokolta a lépést.  A tőzsde honlapján elérhető adatok szerint a TVK-csoport teljes munkaidős záró létszáma 1116 fő volt 2011. december 31-én.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.