Tűzszünet az ipari forradalomban?

A márciusi 10,6 és az áprilisi 10,1 százalék után májusban már nem sikerült két számjegyű éves szintű növekedést produkálnia a hazai iparnak.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken közölt gyorsbecslése szerint a szektor kibocsátása 9,6 százalékkal múlta felül az egy évvel ezelőttit. Ezt is beszámítva az év első öt hónapjában az ipar kerek kilenc százalékkal teljesített jobban az 2013-as hasonló időszaknál. Érdemes azonban megjegyezni, hogy áprilishoz képest egy százalékkal csökkent a termelés, ilyen visszaesésre rég nem volt példa.Az utóbbi másfél évben is csak négy alkalommal tört meg a recesszióból kikapaszkodó ágazat lendülete.

 

Schindele Miklós, a KSH főosztályvezető-helyettese az MTI-nek elmondta, hogy a lassulásnak elsősorban az az oka, hogy néhány vegy- és élelmiszeripari ágazatban az előző hónapokban regisztráltnál kisebb mértékű volt a növekedés. Hozzáfűzte: bár a növekedés lassult, májusban is csaknem minden ipari ágazatban volt valamennyi bővülés.

A részletes adatokat egy hét múlva teszik közé, de nem sok kétség férhet hozzá, hogy a hazai autóipari kapacitások jobb kihasználása és a lassan felzárkózó elektronikai és optikai ipar és az élelmiszer-feldolgozó ipar tartja elsősorban mozgásban az ágazatot.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.