Tuzson: törvényesen működik a külső tag lemondása mellett is a monetáris tanács

Törvényesen tud működni a monetáris tanács annak ellenére is, hogy lemondott a testület egyik külső tagja - állítja Tuzson Bence kormányzati kommunikációért felelős államtitkár.

Semmilyen fennakadást nem fog ez jelenteni - jelentette ki. Hozzátette, hogy következő ülésén az Országgyűlés a jegybank elnökének kezdeményezésére új tagot választ a testületbe, így "és akkor a törvényes működés minden szempontból helyre fog állni" a technikailag kezelhető átmeneti állapot után.

Emlékeztetett: a napokban bejelentett lemondással nyolctagúra csökkent a testület, ami négy külsős és négy belsős tagot jelent, ugyanakkor a törvényi előírás szerint előbbiek számának meg kell haladnia az utóbbiakét. Tuzson Bence megjegyezte, korábban többször, legutóbb 2011-ben, Simor András jegybankelnöksége idején állt elő ilyen helyzet, és "a baloldali megszólalók abban az időben ezt nem kifogásolták".

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter június 30-án jelentette be, hogy a postaügyért és a nemzeti pénzügyi szolgáltatásokért felelős kormánybiztosi feladatot eddig ellátó államtitkár, Németh Lászlóné nyugdíjba vonul.
Helyére kormánybiztosként Bártfai-Mager Andreát nevezték ki, aki ezért lemondott monetáris tanácsi tagságáról, amelyet 2011. március 21-étől töltött be.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.