Tuzson: nem csalódtak az emberek az elszámoltatás után

A devizahiteles mentőcsomag összessége azt eredményezi, mintha 192 forintos árfolyamon váltották volna át a svájci frankon felvett devizahiteleket - mondta Tuzson Benced, a Fidesz-frakció szóvivője kedden az M1 aktuális csatorna műsorában. Mindezt azért tartotta fontosnak megjegyezni, mert Burány Sándor szocialista politikus szerint 2010-es árfolyamon kellett volna a hiteleket átváltani a végül kialkudott 256 forint helyett.

Perzse Burány megjegyzése sem bír túl sok realitással - ami különösen azért szomorú, mert Burány annak idején a Pénzügyminisztérium államtitkára volt, vagy feltételezhető lett volna a részéről némi ésszerűség. Mindenesetre a fideszes politikus szerint, ha valaki azt mondja, hogy 2010-es árfolyamon kellett volna rögzíteni a devizahiteleket, tegye hozzá azt is, hogy akkor a mai 1,7 százalék helyett 5,47 százalékon voltak a bankközi forintkamatok. Hogy ennek mi a jelentősége a konkrét hitelekre nézve, mindenki döntse el - a svájci frank alapú lakáshitelek thm-e hat százalék alatti volt és az elszámolást követően sem zuhantak azok a töredékére.

Tuzson szerint az elszámolólevelek kézhezvételét követően az emberek nem csalódottak, csupán vannak csalódott emberek is, ám mindenki előtt nyitva áll a jogorvoslat lehetősége. Utóbbiaknak azt javasolta, hogy forduljanak a Pénzügyi Békéltető Testülethez. Azt ugyanakkor nem tette hozzá, hogy ehhez nagyjáfból közgazdász végzettség kell, emellett pedig olyan adatok birtokában kellene lenniük az ügyfeleknek, amelyeket sosem fognak megtudni. Összességében esélytelen panaszkodni, mert nagyon konkrét számításokat kellene mellékelni.

Tuzson azért hozzátette: fel kell lépni azon bankok ellen, amelyeknél visszaélések tapasztalhatók. A Fidesz-frakció támogatja a Magyar Nemzeti Banknak (MNB) az autóhitelek forintosítására vonatkozó törekvését, és várják az MNB javaslatait.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.