Tűzkeresztség Opel-aknák között

A csődtől egyelőre nem menekült meg, de még bizakodhat a túlélésben az Opel. Guttenberg német gazdasági miniszter a tulajdonos General Motors vezetőivel folytatott megbeszélésen elmondta: a kormány kész segíteni az autógyáron, ám ehhez előbb látni szeretnék az Opel életképes szanálási tervét.

A csődtől ugyan egyelőre nem tudta megmenteni az Opelt, de kisebb részeredményekkel térhetett vissza Berlinbe amerikai útjáról az új német gazdasági miniszter. A globális gazdasági válság közepette, öt héttel ezelőtt hivatalba lépett Karl-Theodor zu Guttenberg báró elfogadtatta az anyacég, a General Motors vezetőivel: csak akkor számíthatnak német állami segítségre, így hitelre is, ha előbb életképes szanálási tervet tesznek le az asztalra. Detroitban ezt eddig pont ellenkezőleg képzelték el.

A mindössze 37 éves bajor konzervatív politikus számára a német média kiemelt érdeklődésével kísért washingtoni és New York-i látogatás tűzkeresztség is volt. Amerikában ugyan otthonosan mozog, angolul is kiválóan beszél, az üstökösszerű karriert befutó CSU-s miniszterre azonban Németországban hatalmas nyomás nehezedik, hogy fél évvel a Bundestag-választások előtt az Opelt valahogy megmentsék a fenyegető csődeljárástól.

A ficsúros kinézete ellenére sármos és közvetlen zu Guttenberg szerint Rick Wagoner, a General Motors főnöke hajlandónak mutatkozik arra, hogy csak kisebbségi részesedést tartson meg a „körbe zárt villámos" autómárkában, amennyiben a többségi tulajdonra sikerülne megfelelő magánbefektetőt találni. A német nagykoalíció tagjai közül a kereszténypártok húzódzkodnak attól, hogy az állam tulajdont szerezzen a szerintük a nemzetgazdaság szempontjából nem létfontosságú Opelban. A szociáldemokraták akár adófizetői pénzekből is a víz fölött tartanák a beszállítókkal együtt Németországban közel százezer embert foglalkozató céget.

A General Motors március 31-ig kapott határidőt Barack Obama amerikai elnöktől a detroiti konszern szanálási tervének kidolgozására. Az Opel „kiemelése" a szövevényes struktúrából nem ígérkezik könnyű műveletnek. A szabadalmak jelentős része felett ugyanis az Obama-kabinet rendelkezik, a GM ezeket adta biztosítékként a szövetségi kormánytól kapott 12-13 milliárd dolláros sürgősségi támogatásért cserében. Timothy Geithner amerikai pénzügyminiszterrel mindenesetre zu Guttenberg megállapodott arról, hogy Washington és Berlin államtitkári szinten ezentúl szorosan egyeztet az Opel ügyében, s közös erővel keresik a megoldást.

A jogász végzettségű, korábban pártja, a bajor CSU egyik külpolitikai szakértőjeként ismert arisztokrata tárgyalt számos nagy Wall Street-i pénzintézet, így a Goldman Sachs és JP Morgan vezetőivel. Az állandóan a nyomában járó sajtó nem csak a Fehér Ház előtt fényképezte le a határozott fellépésű, jó svádájú nemest, hanem a New York-i Times Square-en is, amint egy utcai árus sült csirkefalatokkal kínálta. A beszámolók szerint a fiatal miniszter először habozott, de miután valamelyik fotós bekiabálta, hogy egy jó képért érdemes a hasmenést is megkockáztatnia, beadta a derekát és megkóstolta a húst.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.