Tuti bukta a kisvállalati adó

Vérmes reményeket fűzött a kisvállalati adóhoz és a katához a kormány 2012-ben, a szakmai szájhúzogatás ellenére. Az első évben, 2013-ban azonban kifejezetten gyatrán teljesített a kiva, valójában megbukott mint alternatív adónem. Valamelyest jobb teljesítményt mutatott a kata, azzal, hogy a várt bevétel töredékét sikerült csak hozni. Utóbbi sokat nem jelent, csak annyit, hogy nem sikerült jól a számítás, ennek ellenére az idei számok megerősítették a tavalyi várakozásokat: katára van igény.

Az első öt hónapban ugyanis az előző év első öthavi teljesítésének duplája folyt be ezen a soron, 8,8 milliárd után 16,9 milliárd forint. Ez egyrészt annak köszönhető, hogy az idén februárban bevallást is készítettek és fizettek is a katások, de minden bizonnyal emelkedett is az adózói létszám. Azért a tervektől még elég messze van ez a társaság: az előirányzat szerint egész évre 78 milliárd forint katának kellene befolynia. Nagyjából nyugodtan ki lehet jelenti, ennyi nem fog összejönni. Az előző évben 28 milliárd forint folyt be egész évre, ebből az első öt hónapban az egész évinek majdnem az egyharmada. 

Ennek alapján az idén reálisan 50 milliárd várható kata címén, ami azt leszámítva, hogy igen messze van a 78 milliárdtól, egyáltalán nem rossz eredmény. Pár év bejáradódás után elképzelhető, hogy akár ez a szint is megugorható, ehhez kellene még pár tízezer katás.

Kivásból pedig még több, ha nem akarja elkerülni a viszonylag nagy égést a jogalkotó. Hatalmas lelkesedéssel várták a kivát, hiába csóválták a fejüket a könyvelők. Persze rá lehet sütni,hogy direkt beszélték le az ügyfeleket a kiváról, mert az teljesen más gondolkodásmódot követelt meg a könyveléstől, mint a klasszikus cégek. Vagy nagyon jól érvelteka könyvelők, vagy az adónem mégsem annyira hiánypótló, vagy mindkettő.

Mindenesetre az első öt hónapban mindössze hatmilliárd forint jött össze. Ez ugyan duplája az egy évvel ezelőttinek, ám még mindig nagy hasalás. A növekedés talán valamelyest a létszám bővüléséből is adódik, de itt is volt már egy bevallás és adófizetés tavasszal, ami lökött a számokon. Az adóból 2013-ban szánalmas tízmilliárd forint jött be - úgy a tízszeresét várták - az idén pedig 45 milliárd a terv. Ez aligha jön össze, hiszen  időarányosan csak a terv 13 százaléka folyt be, ami a tavalyival összevetve gyenge. Akkor már 30 százalék felett járt a tervhez képest a befolyt adóelőleg. Időarányosan 45 helyett 20-25 milliárd jöhet be, ám az is igaz, hogy egy ennyire kiszámíthatatlanul érdektelen adónemnél nem biztos, hogy megfelelő összehasonlítás a korábbi teljesítési tapasztalat.

Mindenestre a kata mellett szól az eva visszább szorulása - 29 helyett 25 milliárd jött be öt hónap alatt. A kiva kudarca költségvetési szempontból nem jelent kockázatot, hiszen ha nem kivát, akkor társasági adót fognak fizetni a társaságok.
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.