Turizmus: remény van a növekedésre

Az idén már 3-4 százalékos növekedést várnak a szakemberek a turizmusban - mondta Varga Zoltán önkormányzati miniszter a 33. utazás kiállítás megnyitóján csütörtökön a Budapesti Vásárközpontban.

 

 

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint 2009-ben a kereskedelmi szálláshelyeken a vendégek, illetve vendégéjszakák száma egyaránt 8 százalékkal maradt el az előző év értékétől. A szálláshelyek árbevétele folyó áron 10 százalékkal mérséklődött.

A miniszter elmondta: tavaly a belföldi turizmus meghaladta a beutazót, ami a válság negatív hatásait jól tompította, hosszú távon azonban nem fenntartható. Szerinte a jövőben erőteljesen kell ösztönözni a beutazó turizmust.

A szakma összesen 300 milliárd forintos fejlesztési forráshoz juthat. Az európai uniós forrásokból ugyanis több mint 300 milliárdot biztosítanak, ebből 140 milliárd sorsa már eldőlt, jelenleg 300 projekt áll beruházás alatt - ismertette a miniszter.

Az idén 35 ország 600 kiállítója mutatja be szolgáltatásait az utazás kiállításon, amelyet március 5-7. között rendeznek meg a Budapesti Vásárközpontban. Az idén a külföldi díszvendég Törökország, a belföldi pedig Pécs. "Ígéretes úti célként" mutatkozik be India.

Az idén a kiemelt belföldi téma a Magyar Turizmus Zrt. (MT Zrt.) által 2010-re meghirdetett Fesztiválok Éve. Az eseményen mind az MT Zrt. központi standja, mind pedig a turisztikai régiók standjai a Fesztiválok Éve jegyében jelent meg.

Az utazás kiállítással egy időben, a mintegy 25 ezer négyzetméteren további hat kiállítást rendeznek meg. Így a karát és ékszer kiállítás mellett rendezik meg a karaván szalont, a boat showt, a II. nemzetközi LEADER Expót és a port.hu bringaexpót. Az idén első alkalommal vesz részt a hazai golf szövetség az utazás kiállításon.

A szervezők mintegy 60 ezer látogatóra számítanak, csaknem ugyanannyira, mint tavaly.

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.