Turisztikai cégek támogatták a sármelléki reptér megnyitását

A sármelléki repülőteret bérlő, ír többségi tulajdonú Cape Clear Aviation (CCA) Kft. csak a hévízi utazási irodák, szállodák és három város önkormányzatának jelentős anyagi támogatásával tudta újra megnyitni szombaton a FlyBalaton repülőteret - tájékoztattak az összefogásban résztvevő turisztikai szereplők.

A több mint öthónapos kényszerszünet után szombattól ismét gépet fogadó sármelléki légi bázis újbóli elindításához és működtetéséhez közel 30 millió forintot adott össze Hévíz, Keszthely és Zalakaros önkormányzata, több hévízi szálloda, valamint a Lufthansa járatait szervező hévízi Mutsch Ungarn Reisen Kft. - mondta el a Hévíz Turizmus Marketing Egyesület elnöke, Könnyid László, aki a Hotel Európa Fit vezérigazgatója is egyben.
Kiemelte, hogy a reptér ismételt megnyitásáért a legtöbbet Josef Mutsch tette, aki Hévízen bejegyzett utazási irodájával nyolc éve működteti a Frankfurtból, két éve pedig a Hamburgból és Düsseldorfból érkező Lufthansa járatokat. A hévízi hotelek számára ez a három járat, továbbá a Salamon Reisen által szervezett és április végén szintén újból induló lipcsei és drezdai charter évente mintegy 200 ezer vendégéjszakát hoz, azaz ennyit töltenek a térségben a repülővel érkező német vendégek.

Fizetni kell, ha három óránál nagyobb a késés
Az első charter járat Sármelléken 2004-ben

Kiss Antal, a CCA kommunikációs ügynökségének vezetője szerdán a felvetésekkel kapcsolatban az MTI-nek úgy nyilatkozott: többször hangsúlyozták az elmúlt időszakban, és ezt a gesztust most is megteszik, hogy köszönik a térségi összefogást a településeknek, turisztikai szolgáltatóknak, és "kiemelten a Mutsch Ungarn Reisen nagyvonalú szolgálatait", amellyel lehetővé tették, hogy újból menetrend szerinti járatok érkezhetnek Sármellékre. Hozzátette: a repülőtér napi működtetéséhez szükséges minden feltétel adott.

A Németországból 13 éve átköltözött Josef Mutsch 10 éve magyar állampolgár is, utazási irodájával évente mintegy egymilliárd forintos forgalmat bonyolít. Az MTI-nek azt mondta: az idei szezonra szóló repülőjáratokról tavaly júliusban kezdett tárgyalni Európa legnagyobb légitársaságával, amellyel októberben meg is kötötte a szokásos szerződést, idén 88 járat fogadására és indítására. A FlyBalaton korábbi menedzsmentje ezt követően jelentette be, hogy a téli időszakra leáll a reptér, januárban azonban már arról értesítették, hogy készítsen vészforgatókönyvet, mert a tavaszra tervezett újbóli megnyitás is meghiúsulhat.
Január végén már több mint ezer foglalása volt Hévíz térségére a Mutsch Ungarn Reisennek, vagyis már akkor mintegy 20 ezer vendégéjszakát veszítettek volna a hotelek, amelyekben a kúrákra érkező német vendégek átlagosan 16,5 napot töltenek. A reptér körüli bizonytalanságok miatt március közepén mindhárom tervezett járat törlésével a Lufthansa felakarta bontani a szerződését a hévízi utazási irodával, amit csak garanciavállalásokkal sikerült megakadályozni.
Josef Mutsch a reptér működőképességének fenntartása érdekében egyeztető tárgyalást kezdeményezett a turisztikáért is felelős Önkormányzati Minisztériummal, hogy megértesse: a régió idegenforgalma szempontjából létkérdés a repülőtér működtetése.

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.