Tüntetésre készülnek az Opel dolgozói - a magyarok nem állnak le

Nagyszabású demonstrációra készülnek Európa-szerte a német Opel autógyár dolgozói, a munkahelyeik megtartásáért. A megmozdulásban az Opel mellett az ugyancsak a General Motorshoz tartozó svéd Saab, valamint a brit Vauxhall dolgozói is részt vesznek, összesen 50 ezren. A szentgotthárdi Opelnél nem áll le a munka, sőt ötnapos munkahéten dolgoznak.

Csütörtökön nagyszabású demonstrációra készülnek Európa-szerte a  német Opel autógyár dolgozói munkahelyeik megtartásáért. A megmozdulásban az Opel mellett az ugyancsak a General Motorshoz tartozó svéd Saab, valamint a brit Vauxhall dolgozói is részt  vesznek, összesen 50 ezren. Az akció csütörtökön délelőtt 11-kor kezdődik a Opel rüsselsheimi központjában, és tüntetéseket terveznek a többi németországi, illetve külföldi Opel üzemben az APA hírügynökség értesülése szerint.

Megint ötnapos munkahéten dolgoznak Szentgotthárdon

A szentgotthárdi Opel dolgozók együtt éreznek munkahelyeiket féltő németországi kollégáikkal, a helyi a szakszervezet tájékoztatta is a magyarországi dolgozókat a Rüsselsheim-iek demonstrációs tervélről, ám jelenleg is mindenki dolgozik. A rendelés-állomány hirtelen növekedésének köszönhetően a korábban négynaposra csökkentett termelést immár második hete ötnaposra bővítették.

A General Motors Powertrain-Magyarország Kf-nél és a szentgotthárdi gyárban működő szakszervezet által megkötött megállapodás alapján lehetőség van csökkentett mértékű munkaidő-beosztás bevezetésére, mert mindegyik fél egyetértett abban, hogy a munkaerő megtartása a legfontosabb cél, hiszen arra is kell gondolni, hogy ha rendelések érkeznek, legyen elég szakképzett ember az üzemben, ahol jelenleg 640 embert foglalkoztatnak, és az intézkedés további 39 bérmunkást érint.

Légrády Edit szóvivő lapunknak elmondta, hogy a szentgotthárdi dolgozók a munkaidő csökkentés miatt kiesett időre a vállalat által felajánlott bruttó személyi alapbér 50 százalékát kapták. A megállapodás értelmében a munkaidőnek naptári negyedévre számolva el kell érnie a heti 32 órát.  A szentgotthárdi gyárban tavaly 392 ezer motor készült Opel és Vauxhall autókhoz, valamint 20,5 ezer Allison sebességváltó teherautókhoz. ( B. J. )

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.