Tündérmese zsugorodó iparral – A Mercedes húz, de nem eléggé

Tovább csökkent az ipari termelés január és április között. A Mercedes-gyár termelésének beindulása már érzékelhető a statisztikákban, de a visszaesést ez sem kompenzálta.

Az év első négy hónapjában 0,8 százalékkal csökkent az ipari termelés volumene az előző év azonos időszakához képest, míg az év negyedik hónapjában 3,1 százalékos volumencsökkenés volt tapasztalható mind a nyers, mind a munkanappal kiigazított statisztikák szerint – írja közleményében a Nemzetgazdasági Minisztérium.

A szaktárca szerint a szezonálisan és munkanappal kiigazított adat havi alapon 2,4 százalékos mérséklődést mutatott a vizsgált hónapban. Pozitívumként értékelhető azonban, hogy a feldolgozóipar összes új rendelésállományában éves alapon jelentősebb növekedés volt megfigyelhető, emellett pedig a Mercedes-gyár beindulásának már látható pozitív hatása kedvezőbb képet vetít előre a következő időszakra az ipari termelés alakulására vonatkozóan.

A nemzetgazdasági ágak közül a feldolgozóipari termelés 2,8 százalékkal mérséklődött, az energiaipari kibocsátás 7,8 százalékkal csökkent, a relatíve kisebb súlyú bányászat termelése azonban 16,1 százalékkal növekedett 2012 áprilisában az előző év azonos időszakához képest.

A feldolgozóiparon belül hat alágban volt tapasztalható termelésbővülés: a jelentősebb alágak közül a járműgyártás 8,1 százalékkal bővült, az élelmiszer, ital és dohánytermék gyártása pedig 2,2 százalékkal növekedett.

A másik oldalról azonban az áprilisi negatív ipari termeléshez a második legnagyobb alágnak, a számítógép, elektronikai, optikai termékgyártás 14,3 százalékos csökkenése járult hozzá legnagyobb mértékben.

A minisztérium összegzése szerint ebből az látszik, hogy a Mercedes-gyár termelésének beindulása már érzékelhető a statisztikákban, azonban a járműgyártás kedvező teljesítménye nem tudta ellensúlyozni a híradás-technikai berendezések és az elektronikus fogyasztási cikkek termelésének csökkenését.

Értékesítési oldalról vizsgálva, 2012 áprilisában 3,4 százalékkal csökkent az ipari kivitel, amely a járműgyártási export 8,6 százalékos növekedésének, illetve a számítógép-, elektronikai-, optikaitermék-kivitel 18,9 százalékos csökkenésének eredményeként alakult ki. A belföldi eladások 1,5 százalékkal csökkentek 2012 áprilisában az egy évvel ezelőtti szinthez képest, a feldolgozóipar hazai értékesítése pedig 5,8 százalékos forgalomcsökkenést mutatott a vizsgált hónapban.

Kedvező adat azonban a következő hónapokra vonatkozóan, hogy elsősorban az új exportrendelések 7,4 százalékos növekedésének köszönhetően 5,9 százalékkal emelkedett a feldolgozóipari ágazatok összes új rendelésállománya. Emellett az összes rendelésállomány éves alapon 29,3 százalékkal bővült a vizsgált hónapban. Emellett a Mercedes-gyár termelésének beindulása valószínűleg javítani fogja az ipari termelést a következő hónapokban is.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.