Túljegyzés a 12 hónapos kincstárjegy-aukción

Több mint két és félszeres túljegyzés, de hozamemelkedés mellett értékesítette a meghirdetett kisebb összegű 12 hónapos diszkont kincstárjegyet az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) csütörtöki aukcióján.

Az aukción 7,07 százalékos átlaghozam alakult ki, 9 bázisponttal magasabb a D121017 jelű papír 6,98 százalékos szerdai másodpiaci referenciahozamánál és 28 bázisponttal az előző, november 10-i aukció 6,79 százalékos átlaghozama felett. 2009 szeptembere óta először került 7 százalék fölé a 12 hónapos aukciós átlaghozam.

Az előző aukciókon tapasztalt alacsony túljegyzés miatt 40 milliárd forintról 30 milliárd forintra csökkentette a meghirdetett összeget az ÁKK a minden második héten rendezett 12 hónapos diszkont kincstárjegy-aukcióra csütörtökön. Az elsődleges forgalmazók 80,394 milliárd forint ajánlatot tettek a D121017 jelű, 2012. október 17-én lejáró papírra. Az előző, két héttel ezelőtti aukción 23,006 milliárd forint ajánlat érkezett a 40 milliárd forint értékben meghirdetett 12 hónapos papírra, míg a négy héttel ezelőtti aukción csupán 22,819 milliárd, a hat héttel ezelőtti aukción pedig 50,2 milliárd.

Az ÁKK a mostani aukción a meghirdetett 30 milliárd forint értékben fogadott el ajánlatot és értékesített kincstárjegyet. A kibocsátás az aukciós eladás kétszerese, 60 milliárd lett, a különbözet a kincstári hálózat ellátására szolgál. Az ÁKK közleményben közölte: a szabályzatban szerepelő 30 százalékos  korlát helyett arra hivatkozva emelte 100 százalékkal az aukció utáni kibocsátást, hogy a sorozat előző aukcióin nem volt módja a kincstári hálózat ellátásra megfelelő mennyiséget kibocsátani.

Az előző aukción az ÁKK minden ajánlatot elfogadott, és ennek megfelelően értékesített kincstárjegyet. A négy héttel ezelőtti aukción pedig egyetlen ajánlatot sem fogadott el az ÁKK, az aukció értékesítés nélkül zárult. A hat héttel ezelőtti aukción az ÁKK az értékesítést a meghirdetetthez képest 10 milliárd forinttal 30 milliárd forintra csökkentette. Az ÁKK a szeptember 29-i aukción csökkentette 40 milliárd forintra az idén megszokott 50 milliárd forintról a meghirdetett összeget.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.