Túlárazott lakásra nehéz hitelt kapni

Sokszor nem vállalják az elrugaszkodott árú lakások kockázatát a bankok, ezért sem adnak minden esetben 20 százalék önerőre kölcsönt, vagyis a reklámok sugallta képpel ellentétben továbbra sem olyan egyszerű hitelre lakást venni, a pénzintézetek többnyire még a kapós ingatlanok forgalmi értékének is csupán a 70-75 százalékát hitelezik meg – írja a Világgazdaság.

A bankok tényleg szívesen adnának lakáshitelt, de nem mindenkinek, és nem mindenáron – írja a lap, rámutatva: az ingatlanárak emelkedése nem kedvez a hiteleseknek, bár a statisztikák szerint a kihelyezések volumene is nő, a gyakorlatban a hitelhez jutás sokszor nem könnyű. A hitelközvetítők nemrég az UniCredittől például olyan levelet kaptak, hogy „bizonyos" ügyfélszegmensekben novembertől csökkenhet a hitelfedezeti arány, és a jövedelemigazolásokat sem fogadják el egyes esetekben.

Budapesten a hirtelen jött lakásár-emelkedés miatt is óvatosak a bankok – állítja Kézdi Zsolt, a Banki Hiteltanácsadók és Kihelyezők Egyesületének elnöke. Ha egy lakást túlárazottnak találnak, hiába szerepel az adásvételi szerződésben a magas összeg, megtörténhet, hogy egy szerényebb forgalmi értékre kalkulálnak hitelt.

A 20 százalékos önerős hitel pedig még Budapesten is sokaknak elérhetetlen. Kézdi tapasztalatai szerint a bankok még akkor is legfeljebb a lakás forgalmi értékének csupán 70-75 százalékát hitelezik meg, ha az ingatlan igazán kapós. A megyei jogú városokban is engedékenyebbek a bankok, a bedőlt lakáshitelek után maradt ingatlanokat ugyanis ezeken a településeken is viszonylag könnyen lehet értékesíteni. A kisebb településeken viszont szigorúbbak lehetnek a feltételek.

Az ötmillió forintnál olcsóbb házaktól több bank elzárkózik.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.