Tulajdonost vált az egyik legnézetebb csatorna

Az ukrán monopóliumellenes bizottság pénteken engedélyezte, hogy Dmitro Firtas cége, a GDF Media Limited legyen Ukrajna egyik legnézettebb tévécsatornájának, a kormányt egyre gyakrabban bíráló Internek a főrészvényese. Sajtófeltevések szerint a tulajdonosváltásnak politikai indítéka van.

A hónap elején adta hírül az ukrán sajtó, hogy Firtas Cipruson bejegyzett cége, a GDF Media Limited 2,5 milliárd dollárért megveszi Valerij Horoskovszkij volt első miniszterelnök-helyettestől az Inter Media Groupot, vagyis azt a médiacsomagot, amelybe az Inter és nyolc kisebb televíziós csatorna tartozik. Az adásvételt az ukrán jogszabályok szerint engedélyeznie kellett a monopóliumellenes bizottságnak.

Az Inter 14-16 százalékos nézettséggel Ukrajna három legkedveltebb tévécsatornájának egyike. 2011-ben több mint 744 millió hrivnya, azaz körülbelül 93 millió dollár tiszta bevételre tett szert, körülbelül 30 százalékkal többre, mint a megelőző évben. Firtas üzlettársa az Inter megvételében Szerhij Levocskin, az elnöki adminisztráció vezetője, akivel számos más üzletben is osztozik.

A tévécsatornánál történő tulajdonosváltásnak az ukrán sajtóhírek szerint nem pénzügyi, hanem politikai háttere van. Valerij Horoskovszkijnak - aki nem került be Mikola Azarov miniszterelnök múlt év végén alakult második kormányába - jelentősen megromlott a viszonya az ukrán vezetéssel. Az Inter televízió politikai vitaműsoraiban egyre többször és egyre keményebb hangon bírálta Azarov kormányzását.

A Kommerszant-Ukrajina című lap egy név nélkül nyilatkozó személytől úgy értesült, hogy Horoskovszkijt választás elé állította Azarov és Viktor Janukovics elnök környezete: vagy Olekszandr Janukovicsnak, az államfő idősebbik fiának, vagy a Firtas-Levocskin párosnak adja el a tulajdonában lévő médiacsomagot.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.