Szabadul „mérgező” befektetésétől a jegybank

Megválhat az MKB Bankban meglévő részesedésétől a Magyar Nemzeti Bank (MNB). A pénzintézet veszteséges eszközeinek értékesítését az Európai Bizottság jóváhagyta. A bank részvényeit 2016 első felében értékesíthetik.

A jegybank közleménye szerint a bizottság döntése nyomán az MKB Bank eladja a "toxikus" eszközportfólióját, így a bank tőkehelyzete nagymértékben javul, és működése újra fenntartható, jövedelmező pályára kerül. A cél, hogy az MNB által alkalmazandó szanálási eszközök segítségével növeljék az MKB üzleti értékét, ami lehetőséget ad egy sikeres értékesítés lebonyolítására.

Az MNB 2014. december 18-án szanálás alá vonta az MKB-t, és megkezdte, illetve felgyorsította a jövedelmezőség visszanyeréséhez szükséges átalakításokat. Az MKB Bank leépítette az alaptevékenységhez szorosan nem kapcsolódó üzletágakat, értékesítette tulajdonrészét a biztosítótársaságaiban, valamint átalakította az autófinanszírozással kapcsolatos cégcsoportot, megtartva a lízing üzletágat. Szintén a reorganizáció részeként jelentősen csökkentette a működési költségeket, többek között mérsékelte a vezetői és alkalmazotti létszámot, fiókokat zárt be.

A szanálás keretében a szerkezetátalakítás mellett a bankot terhelő rossz portfólióelemek leépítése is elkezdődött. Az első lépésben a kereskedelmi ingatlanfinanszírozási ügyletekből álló rossz eszközportfóliót értékesítették. A második lépésben a megmaradó kereskedelmi ingatlan-portfóliót leválasztják az MKB Bankról.

Az Európai Bizottság döntése értelmében a Szanálási Alap által létrehozott Magyar Szanálási Vagyonkezelő Zrt. (MSZVK) az MKB Bank leválasztandó eszközeit egy független értékelő által meghatározott tényleges gazdasági értéken veszi meg. Az eszközállomány átvételéhez szükséges forrást az MSZVK számára piaci alapon hazai kereskedelmi bankokból álló konzorcium nyújtja.

A bizottsági döntés zöld utat ad az MNB-nek a szükséges eszköz-elkülönítési lépések végrehajtására 2015 végéig.

A rossz eszközeitől megtisztított, illetve az átszervezés kapcsán hatékony működést elérő MKB Bank részvényeit 2016 első felében piaci alapon értékesítik.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.