Túl olcsón adja a dinnyét az Aldi és a CBA

Feljelentették a dinnyések az Aldit és a CBA-t a kormánynál, a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatalnál és a fogyasztóvédelmi hatóságnál, mert az áruházláncok túl olcsón, kilónként 35 forintért árulják a dinnyét.

A Magyar Dinnyeszövetség sérelmezi az Aldi és a CBA üzletláncok által követett üzletpolitikát, amely nyomán Simonka György szerint jelentős kár éri a magyar termelőket. A dinnyeszövetség elnöke az MTI-nek elmondta: a két áruházlánc nagyon alacsony, 35 forintos kilónkénti fogyasztói áron árulja a görögdinnyét, amely véleménye szerint annyira alacsony, hogy az akár kimerítheti a beszerzési ár alatti értékesítést is.

Június vége óta már csak magyar dinnye kapható a belföldi piacon
Kurucz Árpád 2009.07.09. Digitális dinnye útszéli árus, gyümölcs árus, ár,

A szakember szerint ugyanis 45 forintos kilogrammonkénti fogyasztói ár alatt gyakorlatilag nem lehet értékesíteni a kiskereskedelemben a magyar dinnyét, mivel a felvásárlási ár nettó értékben számolva 25 forint körül mozog, és erre kilogrammonként még mintegy 7-8 forint szállítási költséget is rá kell számolni.

Ezért Simonka György jelezte, hogy a Magyar Dinnyeszövetség, valamint a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeB) képviselői közösen bejelentést tesz a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatalnál, továbbá a fogyasztóvédelmi hatóságnál annak érdekében, hogy vizsgálják ki az ügyet. Emellett kérik a kormányt, hogy állítson fel az eset kivizsgálására egy vizsgálóbizottságot és az Országgyűlés szakbizottságait is ugyanerre kérik.

Simonka György ugyanakkor jelezte azt is, hogy voltak olyan áruházláncok, mint például a Tesco, az Auchan, vagy a Metro, amely a múlt héten - annak ellenére, hogy igen nagy volt a kínálat dinnyéből - nem vitték a kilónkénti árat 50 forint alá, 59-69 forintért adták kilogrammonként a dinnyét.

A Magyar Dinnyeszövetség elnöke úgy véli, hogy a magyar dinnyetermelők csak akkor maradhatnak talpon, ha tisztességes árat kapnak megtermelt árujukért. Simonka György jelezte, hogy tudomása szerint más országban nem lehet, vagy nem szokás visszaélni a termelők esetlegesen kiszolgáltatott helyzetével.

Eközben a jó minőségű magyar dinnye népszerűsítése érdekében az Auchan többfordulós kóstoltatást szervezett a FruitVeB-bel, valamint az Agrármarketing Centrummal (AMC) együttműködve. A július közepén indult sorozat augusztus elejéig tart az Auchan áruházaiban - közölte az áruházlánc hétfőn az MTI-vel. .

Az áruházlánc július 15-16-án és július 23-án országszerte, minden áruházában görögdinnye-kóstolóval várta vásárlóit, a sorozat augusztus 5-én folytatódik. A dinnye-kóstoltató pultoknál több száz kilogramm, kizárólag magyar termesztésű görögdinnye fogyott az ország 12 Auchan áruházában.

Az áruházlánc, amely a magyar zöldség-gyümölcs termesztés elkötelezett támogatójaként szorosan együttműködik a FruitVeB-bel, a nyári időszakban a zöldég-gyümölcs osztályokon szinte teljes mértékben magyar termesztésű termékeket forgalmaz és a dinnyeszezon kezdete óta minden Auchan áruházban kizárólag hazai görögdinnye kapható - áll a közleményben.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.