Túl veszélyesek a kalandparkok az NFM szerint

Túl kalandosak a kalandparkok a kormány szerint.
Fogyasztóvédelmi ellenőrzés során 82 kalandparkból 46-ban találtak problémát a szakemberek – közölte a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM). A fővárosi és megyei kormányhivatalok által ellenőrzött 203 eszközből 110 nem felelt meg az üzemeltetési feltételeket rögzítő jogszabályi előírásoknak.

Az üzemeltetők sok esetben nem tudták bemutatni a berendezések megfelelőségi tanúsítványát: több eszköz érvényessége lejárt. A berendezéseken nem minden esetben tüntették fel a biztonságos használat szempontjából lényeges információkat, például a terhelhetőséget.

Az NFM május végén rendelt el rendkívüli vizsgálatot az országban működő kalandparkokban. Az ellenőrzés a működtető cégek berendezéseinek megfelelőségi tanúsítványaira, a kötelezően feltüntetendő jelölésekre és a biztonságos működtetéshez szükséges kezelői képesítési igazolások meglétére terjedt ki.

A vizsgálat megállapította, hogy a legnagyobb biztonsági kockázatot az újonnan létesített parkok és újonnan telepített eszközök tanúsítási hiánya jelenti. Az ellenőrzés hatására előfordult, hogy az üzemeltető önként felfüggesztette a tevékenységet, és a hiányosságok pótlásáig bezárta a parkot.

Keszthelyi Nikoletta fogyasztóvédelemért felelős helyettes államtitkár elmondta: „A tapasztalat azt mutatja, hogy a korábban már ellenőrzött üzemeltető cégek sokkal inkább odafigyelnek a követelmények és a rájuk vonatkozó szabályok betartására. A kalandparkok látogatóinak védelme érdekében további vizsgálatok elrendelését tartjuk indokoltnak és szükségesnek a nyári idegenforgalmi szezonban.”

Az NFM álláspontja szerint megengedhetetlen, hogy a főként gyermekeket célzó veszélyes üzemű kalandparkok megfelelő biztonsági feltételek nélkül működjenek. A minisztérium bízik abban, hogy a rendszeres vizsgálatok hatására megszűnnek az ellenőrzések során észlelt hibák, hangsúlyozva, hogy a jogszabályoknak megfelelő működés biztosítása az üzemeltető felelőssége.
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.