Magyarországon nemzeti sport a cégek halmozása

Az új cégek négyötöde az alapítókon, rokonokon és címeken keresztül már meglévőkhöz köthető – állapítja meg az Opten. Ez nem egyszerűsíti a tisztánlátást.

Bár 2011 óta csökken a hazai cégalapítások száma, kevés a ténylegesen is új szereplő. 70 százalékuk tulajdonosai vagy ügyvezetői ugyanis már meglévő cégekhez köthetőek – állítja az Opten közleményében Pertics Richárd céginformációs igazgató.

Természetes, ha egyazon személyek több társaságban is megjelennek. De a jelenség ilyen mértékű elterjedtsége már nehezíti a tisztánlátást – mondja az Opten-igazgató. A cím- és rokoni kapcsolatok vizsgálatával az új társaságoknak már 80 százaléka köthető korábbiakhoz. Minden ötödik cég alakul tehát csak tiszta lappal – fejtik ki.

A hatályos adatok alapján jelenleg közel 180 ezer hazai magánszemély jelenik meg közvetlenül legalább két cégben. 670 magánszemély több mint tíz céget irányít. Emellett nem ritkák a 8-10 szintes áttételek sem, és léteznek több száz elemű hazai cégbirodalmak is – közli az igazgató.

A céginformációs szolgáltatónál azt is megállapították, hogy folyamatosan nő az új társaságok tulajdonosainak átlagéletkora. 2010-ben ez a szám még 39 év volt, mára 41 év fölé emelkedett. Az egymilliárd forint feletti árbevételű cégek 15 százaléka 2010 után jött létre – tette hozzá az Opten szakértője.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.