Jót tett a turizmusnak a gyenge forint

Túllendült a válságon a turisztikai iparág – februárban is folytatódott a szálláshelyek forgalmának (előző évekhez mért) gyors bővülése. A második hónapban a 11 százalékkal nagyobb volt a vendégéjszakák száma, az első kettőben 12 százalékkal, miközben a szállásdíj-bevételek is emelkedtek.

A gyenge forint hatott: több külföldi érkezett a magyarok pedig belföldi szállásokra mentej. A Februárban a külföldivendég-éjszakák száma 9,2, a belföldivendég-éjszakáké 12 százalékal haladta meg az egy évvel korábbi szintet a KSH jelentése szerint. Eközben a kiadott szobák átlagára 8,6 százalékkal (bőven infláció felett) emelkedett.

A legtöbben továbbra is Németországból érkeznek hozzánk, a második helyen Ausztria áll, a harmadikon az Egyesült Királyság – ám a hagyományos partner-országokból most kevesebben jöttek. Nőtt viszont az orosz, az olasz és a cseh vendégek által eltöltött éjszakák száma.

A jelentés szerint a szállodák szobakihasználtsága átlagosan 40 százalékos volt, ami 2,2 százalékponttal több az előző évinél. A vizsgált időszakban az ötcsillagos egységek szobáinak igénybevétele kiemelkedő, 55 százalékos, a gyógyszállodák szobakapacitás-kihasználtsága is átlagon felüli (52 százalék) volt.

A szállásadók összesen 17 milliárd forint bruttó árbevételt értek el, ezen belül a szállásdíjbevétel 8,6 milliárd forint. A vendéglátásból 4,3 milliárd forint folyt be, 519 millióval több, mint tavaly februárjában.

A működő kereskedelmi szálláshelyek jelentése alapján februárban 1518 egység fogadott el Széchenyi Pihenőkártyát. A belföldi vendégek az év második hónapjában 744 millió forint értékben fizettek ezzel a fizetőeszközzel a szálláshelyeken. Összehasonlítva a 2013 februárjában beváltott SZÉP-kártya forgalommal, ez 15 százalékos növekedést jelentett.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.