Tudatlanság miatt maradnak ki a cégek a csúcstehnológiából

Miközben rohamosan fejlődnek a vállalati informatikai szolgáltatások, a magyar cégek között alig terjednek el a modern megoldások. Egy felmérés szerint a tudatlanság és a tévhitek miatt.

A fejlett országokban rohamtempóban terjednek a vállalati felhőszolgáltatások, idehaza viszont a nagyvállalatok mindössze nyolc százaléka követi az IT-forradalmat. Az ok az ismeretek hiánya és néhány alaptalan félelem – derül ki a Microsoft és az Informatikai Vállalkozások Szövetsége (IVSZ) közös kutatásából. A magyar cégvezetők biztonságosabbnak hiszik a meglévő informatikai infrastruktúrát, ami alapvető tévedés: a felhőszolgáltatások esetében hatalmas és biztonságos adatközpontokban tárolják a céges adatokat, s a biztonsági megoldások mellett jogi garanciát is vállalnak a biztonságra.

Ezzel szemben egy vállalatnál hosszú szolgáltatáskiesést eredményezhet mondjuk egy szerver leállása, ami forintban kifejezhető kárt okozhat. Sok menedzser azt sem tudja, hogy a felhőalapú megoldásokkal nemcsak az informatikai, de a humánpolitikai és a marketingkiadásaikat is csökkenthetik. Míg Finnországban például mára a vállalatok több mint fele használ felhőt, Magyarországon ez az arány alig 8 százalék.

Az IVSZ megbízásából készített kutatás szerint a magyar nagyvállalati vezetők több mint hatvan százaléka nem rendelkezik az informatikát érintő döntésekhez szükséges alapvető információkkal. Közel egynegyedüknek pedig nincs semmilyen személyes tapasztalata a felhőszolgáltatásokról.

A vállalatoknak szinte minden országban hasonló félelmeik voltak a felhővel szemben, csak épp a fejlettebb gazdaságokban könnyebben léptek ezen túl. A legtöbb kétkedés még mindig az adatbiztonság miatt van, ami érthető. A most megkérdezett hazai cégvezetők közel 80 százaléka számára fontos kérdés, hogy a szolgáltatás megfelel-e az adatvédelmi irányelveknek, a hatósági előírásoknak. Több mint kétharmaduk aggódik a saját adatvagyona feletti kontroll elvesztése és a külső szolgáltatótól való függés miatt. Miközben Nyugat-Európában éppen az elérhető jelentős költségmegtakarítások miatt növekszik a felhőszolgáltatások népszerűsége, addig Magyarországon ez a szempont csupán a negyedik helyre szorul.

Alapvető elvárás, hogy a felhasználók tudta és engedélye nélkül harmadik fél ne férhessen hozzá az adatokhoz. – Különösen fontos, hogy a felzárkózó cégek megbízható szolgáltatót válasszanak – véli Jean-Philippe Courtois, a Microsoft International elnöke. A megbízható szolgáltató olyan, amelyet elismer mind az EU, mind az USA kormányzata, és hajlandó szerződésben vállalni az adatbiztonsági követelményeket. Magyarországon sok döntéshozó nincs tisztában azzal, hogy a felhőszolgáltatásokra is létezik ma már az adatbiztonságot is minősítő ISO szabvány, amely biztosítja az alapvető adatbiztonsági szabályok betartását. Az Európai Unió is minősíti a szolgáltatásokat.

Noha a felhőszolgáltatások olcsóbbak a hagyományos infrastruktúra fenntartásánál, a cégvezetők fele nem tudta pontosan megmondani, mennyit is költ vállalata jelenleg informatikára. A válaszadók ötöde úgy kalkulált, hogy az IT-költség – a területen foglalkoztatott szakembergárda béreivel együtt – évente 50 és 200 millió forint között alakulhat. 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.