Trükközik a Fidesz a 13. havi nyugdíjjal

Ismét többséget kell szerezniük a 13. havi nyugdíj korlátozásához, és a szociális nyugdíjminimum befagyasztásához a szocialistáknak. Egyszer már sikerült, ám a Fidesz ügyes trükkel újabb szavazási próba elé állítaná a kabinetet.

Újabb szavazási próba elé állítaná a Fidesz a kormányzatot a 13. havi nyugdíj korlátozása és a szociális nyugdíjminimum befagyasztása kapcsán. A Fidesz azt kihasználva terjesztett be újabb módosító indítványt, hogy a mostani szavazási procedúra előtt még lehetőség van pontosításokra, hibaigazításokra, a koherenciazavarok kiszűrésére. (A kormány több pontból álló hibajavító indítványt be is nyújtott.) Szijjártó Péter (Fidesz) és Soltész Miklós (KDNP) közös javaslatukban azonban nem igazán hivatkoznak olyan törvénykezési hibára, amely ilyen utolsó körös módosítást indokolna - szerintük ugyanis a javaslattal magával van baj.

Mint írják: "a 13. havi nyugdíj elvétele helyett a miniszteri fizetéseket, valamint az állami cégek igazgatóságainak és felügyelőbizottságainak létszámát és az ott adott fizetéseket kellett volna csökkenteni". Más kérdés: a két javaslat nagyságrendileg egymással összemérhetetlen megtakarítást hoz, s az is: a házszabály elvben nem ad lehetőséget arra, hogy kétszer szavazzanak a képviselők ugyanarról. Főleg, ha egyszer más elfogadták azt. Ha az ellenzéki képviselők javaslatát az Országgyűlés házszabály-szerűnek találja, és szavaznak róla, akkor a szocialistáknak másodszor is többséget kell szerezniük a hitelválság hazai következményei miatt hozott megszorító intézkedések egyik legnépszerűtlenebb pontjához.

A kabinet eredeti és elfogadott  javaslata abban a törvénycsomagban szerepel, amely a jövő évi költségvetés végrehajtásához szükséges paragrafusokat tartalmazza. A csomagba a múlt héten illesztették be - elvben véglegesen - a kormányzati javaslatot. E szerint 62 éves kor alatt nem járna 13. havi nyugdíj, az ennél idősebbeknek viszont legfeljebb 80 ezer forintot fizetnének ki ezen a címen. A javaslat másik pontja arról szól, hogy a nyugdíjminimum meghatározása a kormányzat hatásköre lesz. Ennek mértékét eddig törvényben mondták ki - ez az összeg jelenti számos szociális ellátás alapját. A kabinet nem titkolta: a módosítás egyben azt is jelenti, hogy januártól nem változik az ellátás összege, ezért a befagyasztás terve a szociális szférában heves tiltakozást váltott ki.

A múlt héten a szocialistáknak név szerinti szavazáson kellett többséget szerezni a javaslatoknak - végül a szabad demokraták támogatásával sikerült a törvénycsomag részévé tenni a tervet. Most csak egyetlen egy voksolás volna hátra: a költségvetés végrehajtását segítő egész csomagot kellene elfogadni.

Iván László, a Fidesz szakpolitikusa sajtótájékoztatón is bejelentette módosítási javaslatuk beadását. Azt mondta: nem zárja ki, hogy  többséget kap indítványuk, mert ha az SZDSZ nem szavazza meg az  adótörvényeket, talán ebben az esetben is befolyásolhatják  racionális szempontok. (Kóka János már frakció-döntésként jelentette be, hogy nemet mondanak az adótörvényekre. Az MDF azonban vélhetően megszavazza a módosítást, hiszen azokban szerepel az örökösödési adó - korlátozott - eltörlése).

Kérdésre válaszolva azt mondta, a korhatár alatti nyugdíjasoktól  elvett 13. havi nyugdíjjal 22 milliárd forintot akar a kormány  megspórolni, a 80 ezer forintos korlátozással 27,3 milliárdot, míg a  rokkantnyugdíjasokon összesen 4,5 milliárdot. Azt azonban nem számszerűsítette, hogy az általuk javasolt ellenintézkedések (az állami  szféra megszorítása, a parlament létszámának csökkentése, a kormánytagok fizetésének mérséklése, az állami cégek  felügyelőbizottsági és igazgatósági létszámának lefaragása, az ottani juttatások mérséklése) mekkora megtakarítást hozna. Szerinte jóval többet.

Iván László ismét hangsúlyozta, hogy a válság kezelésének európai  receptjében adó- és kamatcsökkentés, növekedési programok  szerepelnek. Ezért - mondta - a magyar kormány nagyon rossz úton jár, amikor  megszorításokra alapoz.

Nyomják a gombot a Parlamentben
Nyomják a gombot a Parlamentben
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.