Trükkel nyomta le az államadósságot Varga?

Megugrott, majd kissé szelídült az államadósság. Az elemzők költségvetési trükközést orrontanak.

A múlt év utolsó heteiben tartósan 24 ezer milliárd forintra szorította a központi költségvetés adósságát az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) Zrt., így december végén a bruttó adósság 23 994,4 milliárd forint volt az egy évvel korábbi 21 998,6 milliárd forinthoz képest. Vagyis egy esztendő alatt 2 ezer milliárd forinttal nőtt a deficit. Eközben a teljes államháztartási hiánya 2014-ben mindössze 825,7 milliárd forint volt. A különbözet egy része tartalékul, valamint a 2013 végén mesterségesen leszorított államadósság és költségvetési likviditás pótlására szolgált - 2013 végén ugyanis csak könyvelési "trükkökkel" tudta biztostani a kormány, hogy az államadósság csökkenő pályán maradjon ­- írja a napi.hu.

Tavaly november-decemberben elmaradt a büdzsé tartozásának mesterséges lefaragása, az utolsó hetekben pedig gyakorlatilag beragadt az adósság. Idén januárban az ÁKK átmenetileg felfüggesztette az adósságadatok közlését, ám egy hete már a január végi előzetes számokat is publikálta. Eszerint 2015 első hónapjában 854,2 milliárd forinttal nőtt a költségvetés bruttó adóssága, ami a teljes 2014-es áht-hiánnyal egyenértékű növekedés - egyetlen hónap alatt.

Az ÁKK azóta újabb adattal állt elő, eszerint a múlt péntekre az adósságállomány 24 735,3 milliárd forintról 24 426,7 milliárd forintra csökkent, vagyis egy hét alatt 308,6 milliárd forinttal mérséklődött az állam tartozása.

Az adósságkezelő kétmondatos magyarázata szerint a januári, hirtelen növekedés mögött pusztán tartalékolás állt, a februári jelentős állampapír-lejáratra spájzolt. Február első hetében ki is fizették a lejáró papírokat - vagyis utólag valószínűsíthető, hogy az ÁKK 2014 utolsó hónapjaiban nem vagy csak visszafogottan trükközött az államadóssággal.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.