Trónfosztás készül az orosz milliárdosoknál

Új kihívóra lelt Aliser Usmanov: a 17,3 milliárd dolláros vagyonával a leggazdagabb orosz üzletembernek számító bányaipari mágnáshoz látótávolságon belülre érkezett Leonyid Mikelszon. És előzésre kész.

A különbség közöttük a hét elején még 400 millió dollár volt, mára azonban 700 millióra hízott a Bloomberg napi rendszerességgel frissített listája alapján. Mikelszon, a legnagyobb független gáztermelő vállalat, a Novatek egyik főrészvényese azzal tudott felzárkózni riválisához, hogy piaci ára töredékéért szerezte és virágoztatta fel Kelet-Európa legnagyobb vegyipari óriásvállalatát, a Sziburt. E cégben irányításra feljogosító 57,5 százalékos részvénypakettel rendelkezik.

Az 57 éves mérnök végzettségű üzletember piaci hírek szerint 4 milliárd dollárnál is kevesebbet fizetett a tulajdonrészért egy 2010 decemberétől 2011 végéig húzódó felvásárlási folyamat során. A pakett piaci értéke 7 milliárd dolláros a Bloomberg számításai szerint. Mikelszon az első körben 25 százalékos Szibur-pakettet vásárolt 1,3 milliárd dollárért a Gazprom korábbi pénzügyi ágától, a Gazprombanktól.

A ciprusi bejegyzésű Dellawood Holdingshoz tartozó Miracle nevű befektetési társaság – Mikelszon érdekeltség - volt akkor a vevő. A Gazprombank 2010-es éves jelentésében 7,3 milliárd dolláron tartották nyilván a Szibur teljes értékét – az adósságállományt leszámítva. Egy évre rá a többi részvényt is megvette Mikelszon, majd 57,5 százalékot megtartva magának, a többit eladta Gennagyij Timcsenkónak, a Novatek társtulajdonosának és a Szibur felső vezetőinek. Ezeknek a tranzakcióknak az összegét azonban homály fedi.

A lényeg: amióta a Szibur ciprusi közvetítéssel Mikelszon irányítása alá került, remekül mennek a dolgok a vállalatóriás környékén. A tavalyi évet 7,7 milliárd dolláros bevétel mellett 1,9 milliárdos adózott nyereséggel zárták. A Szibur a feltörekvő piacok felé nyit, és egyre nagyobb mennyiségben exportálja termékeit. Ehhez fejlesztéseket is végez. Szeptemberben kezdi meg teszüzemét például egy évi félmillió tonnás kapacitású új polipropilén gyára. 

Tíz évvel ezelőtt a Szibur az állami gázipari monopóliumhoz, a Gazpromhoz tartozott, annak egyik veszteségtermelő leányvállalaként vegetált. A cég jelenleg kétezer különféle terméket állít elő a vegyszerektől az ipari gázokig terjedő palettán, s nagyban készül papírjainak tőzsdei bevezetésére, amivel egyben elősegíté Usmanov trónfosztását és Mikelszon megkoronázását.

Alekszander Oszim, a moszkvai Finam elemzőcég munkatársa 12 milliárd dollárra becsüli a Szibur értékét, tekintettel arra, hogy igazi hazai versenytársa nincsen, s folymatosan növelni tudja termelését. Öt éven belül a cég piaci értéke megduplázódhat, sőt akár háromszorosára is nőhet. A részvények tőzsdei bevezetését Mikelszon tavaly ilyenkor egy másfél évtől három évig tartó intervallumba helyezte, legkorábban tehát jövő tavasszal kerülhet erre sor. De csak akkor, ha a befektetők részéről is megfelelő érdeklődés és fogadókészség lesz a Szibur-részvények iránt – jelezte egyik interjújában Mikelszon.  

Oszim szerint a kormány azonban megtörheti a Szibur lendületes fejlődését azzal, hogy lenyes a monopólhelyzetben levő cégek magas haszonréseiből, és abból a gyengébben teljesító startégiai iparágakat támogatja, úgy is, mint a villamosenergia termelést és a gépgyártást.

Akárhogy is lesz, Mikelszonnak nem sűrűn kell hátrafelé tekintgetnie, a mögötte harmadik helyen álló Vlagyimir Liszinnek ugyanis nem túl jól mennek a dolgai mostanában. Az 1,8 milliárd dolláros különség közöttük folyamatosan nő, mivel Liszin acélgyártó vállalkozása, a tőzsdén jegyzett Novolipetsk Steel tavaly értékének csaknem negyedét elveszítette. A cég által exportált hengerelt acél ára ugyanis 2010-es mélypontjára süllyedt. Liszin két éve még az első helyen állt a leggazdagabbak toplistáján.

Mikelszon egyébként egyszerű gyári mérnökként kezdte karrierjét, amelynek első jelentősebb mérföldköve az volt, amikor eladta Ladáját, hogy a vételárból egy gázvezetéképító vállalkozásba társulhasson be a Szovjetunió szétesését követő privatizációs hullám idején. Később létrehozta saját kőolaj és földgázkitermelő vállalkozását, amit beolvasztott a Novatekbe.

Első milliárdjait is Novatek részvényeinek fejében kapja, a gázkitermelőben jelenleg 25 százalékos a részesedése, ennek piaci értéke iparági becslések szerint eléri a 8,9 milliárd dollárt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.