Trónfosztás: az Explorer már csak második

Az internetes böngészők versenyében bekövetkezett az őrségváltás Európában, ahol a Mozilla Corp. Firefox programjával letaszította a trónról a Microsoft nem is olyan rég még egyeduralkodónak hitt Internet Explorerét - derül ki a StatCounter piackutató cég decemberi adatokra támaszkodó felméréséből.

A Firefox részesedése a vén kontinensen 38,1 százalékos volt az év záró hónapjában, míg az Internet Explorernek be kellett érnie 37,5 százalékkal. Mögöttük a Google Chrome böngészője következik 14,6 százalékkal. Aodhan Cullen, a StatCounter ügyvezetője szerint a detronizálás nem a Firefox érdeme, hanem a „harmadik utasé", ugyanis a Chrome az Explorer felhasználóit állította maga mellé, miközben a Firefox részesedése változatlan maradt.

Cullen szerint arról sem szabad elfeledkezni, hogy az európai váltásban nem elsősorban minőségi okok játsszák a főszerepet, hanem az adminisztratív tényezők. Az Európai Unió és a Microsoft között köttetett megállapodásról van szó, amelynek értelmében a felhasználók szabadon választhatnak a böngésző programok között, és az amerikai szoftvergyártó nem kötheti ki, hogy operációs rendszereihez csak az Explorert lehessen használni. A pár éve született megállapodással véget ért a Microsoft versenytorzító egyeduralma az internetes böngészők piacán, s az egykori 90 százalékos részarány gyorsan erodálódni kezdett.

Észak-Amerikában a helyzet még nem érett meg a váltásra, noha a semmiből feljött Google-kereső immár 12,,8 százalékát uralja a piacnak. Az Explorer 48,9 százalékal vezet a 26,7 százalékos piacrésszel rendelkező Firefox előtt.

 

 

Böngésző New Yorkban
Employee works on a laptop in front of a mural of the New York City skyline, at the New York City company office March 10, 2008. REUTERS/Erin Siegal (UNITED STATES)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.