Triplájára nőtt az utcai pénzváltók forgalma

A legtöbben vagy szabadulnának a forinttól, vagy még magasabb euróárfolyamra spekulálnak. Tarol a norvég és a svéd korona. Néhány százezrestől a milliósig terjednek a beváltott összegek.

Két-háromszorosára nőtt az utcai pénzváltók forgalma, legalábbis ezt állítják az általunk megkeresett váltók. Az utóbbi napok erőteljes forintgyengülése után találtunk olyan céget is, ahol négyszeres forgalmat regisztráltak. A valutapénztárak tapasztalatai eltérnek attól függően, hogy lakossági vagy céges, illetve befektetői célú váltásról van szó.

Körmendy László, az Exclusive Change-csoporthoz tartozó lánc egyik tagjának ügyvezetője úgy látja, hogy ugyan az eladás is erős – meglepő módon az eladás szintje megegyezik a korábbi időszakkal –, azonban náluk a duplájára nőtt forgalom mögött elsősorban a lakossági ügyfelek valutafelvásárlását kell keresni.

A motiváció helyfüggő. Az Exclusive Special Change Kft. harminc pénzváltója jellemzően nagy bevásárlóközpontokban található. Körmendi úgy látja: a legnagyobb kereslet az euró, a dollár, illetve kisebb mértékben az angol font és a svájci frank iránt figyelhető meg. Az utóbbi időszakban jól szereplő dollár mellett kiugróan nagy az érdeklődés újabban a norvég korona iránt, mivel elterjedt az a vélekedés, hogy az „biztonságos valuta”.

Grábics Gábor, a Cornergrouphoz tartozó, tizenkét fiókot üzemeltető Corner Trade Kft. társtulajdonosának tapasztalatai szerint viszont inkább a céges pénzváltás az erősebb. Most elsősorban azok a cégek vásárolnak fel nagyobb összegben valutát – eurót, dollárt –, amelyeknek a napi működésükhöz elengedhetetlenül szükséges a valutamennyiség – mondja Grábics. Hozzáteszi, hogy emellett kifejezetten érezhető, hogy van egy befektetői kör, amelyik kifejezetten svájci frankba, norvég koronába vagy svéd koronába fektet be.

Az egyik, fővárosban nagyobb hálózattal rendelkező cég pénztárosa szerint kifejezetten érezhető a pánikhangulat a lakossági ügyfelek körében. Bár elvileg a korábban, alacsony árfolyamon vásárolt valutamegtakarítással rendelkezők most busás haszonnal tudják forintra váltani a valutájukat, inkább az a jellemző, hogy a forintmegtakarításaikat a gyenge árfolyam miatt jókora ráfizetéssel is, de próbálják biztosnak vélt valutába fektetni.

Szerinte az is jellemző, hogy a lakossági ügyfelek inkább több fiókban váltják be néhány százezer forintonként a forintjukat, abbeli félelmükben, hogy így az adóhatóság látókörébe kerülhetnek egy nagyobb pénzmozgás kapcsán. A dollár bizonyos váltókban mára valósággal hiánycikké vált. 

A Magyar Pénzváltók Országos Szövetségébe tartozó cégeknél hangsúlyozták: lakossági befektetőknek is érdemes elgondolkozni azon, hogy ha tényleg biztonságban szeretnék tudni a befektetéseiket, akkor mindenképpen többfajta valutát is vásároljanak, és ne egyetlen valutába fektessék minden megtakarításukat.

AKCIÓ - áll az euró-forint árfolyamot jelző táblán
árfolyam
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.