Trichet inflációellenes harcra buzdít

Jean-Claude Trichet, az Európai Központi Bank (EKB) elnöke szerint a világ jegybankárainak közös fellépése szükséges az ősellenség, az infláció megfékezésére, amit ezúttal a gyors ütemben dráguló nyersanyagok és a feltörekvő gazdaságokban – ideértve Kínát és Indiát - tapasztalt túlfűtöttség okoz.

Trichet egy bázeli konferencián megerősítette, hogy a világ a gazdasági recesszióból való kilábalás útján jár, és most már a feltörekvő országokban tapasztalt túlfűtöttség okozza a legnagyobb veszélyt. Emellett a dráguló nyersanyagok késztetik fokozott éberségre a jegybanki vezetőket, elsősorban az élelmiszerárak és az olajárak emelkedése érdemel itt kitüntetett figyelmet.

Az infláció elleni globális küzdelem jeleként az EKB három év óta először nyúlt a kamatemelés eszközéhez, 1-ről 1,25 százalékra emelve az irányadó rátát. Példáját a múlt héten követték Malajziában, a Fülöp-szigeteken és Indiában is – emlékeztet a Bloomberg.

A nyersanyagok drágulását Trichet nagy jelentőségűnek nevezte, mert ezek a termékek a világ minden táján erős hatással vannak az inflációra. Szerinte mindenképpen el kell kerülni, hogy a drágulások indokolatlan mértékben beépüljenek az árvárakozásokba, mert az rendkívül káros hatással lesz a fogyasztásra, s ezen keresztül a gazdasági növekedésre. Ezzel együtt Trichet kizárta egy esetleges újabb recesszió esélyét, azaz egy 'W' alakú gazdasági pálya lefutásának bekövetkeztét.

Mindazonáltal Trichet a felelősségükre figyelmeztette a fejlett országokat, amelyeknek szerinte mindent el kell követniük annak érdekében, hogy csökkentsék gigantikus méretűre hizlalt költségvetési hiányukat, s hosszú távon is fenntartható szintűre kell beállítaniuk a büdzséjüket.

A Nemzetközi Valutaalap áprilisi előrejelzése szerint a fejlett országokban az infláció az idén átlagosan 2,2 százalékkal fog növekedni, míg 2012–ben a tempó 1,7 százalékra szelídül – ha jól mennek a dolgok. A fejletlen és a feltörekvő országok esetében 6,9 illetve 5,3 százalékos lehet az infláció.

A valutaalap szerint világgazdasági növekedés mérteke az idén 4,4 százalékos lesz, ez jövőre 4,5 százalékra módosulhat. Ezen belül a fejlettektől 2,4 százalékos plusz várható, míg a feltörekvőknél 6,5 százalékot tartanak valószínűnek, elsősorban India és Kína kibocsátási többletének köszönhetően.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.