Trichet: jelenleg a bizalom a kulcstényező

Az Európai Központi Bank (EKB) az euróövezeti megszorító csomagokban nem lát veszélyt a gazdasági növekedésre - jelentette ki Jean-Claude Trichet az EKB elnöke csütörtökön, az olasz La Repubblicának adott nyilatkozatában.

Trichet "alaptalannak" minősítette azokat az aggodalmakat, hogy a megtakarítási intézkedések stagnáláshoz vezethetnek. Mint mondta, "jelenleg a bizalom a kulcstényező". Az államháztartási hiányok csökkentésére irányuló minden intézkedés, amely a fogyasztók, a cégek és a befektetők bizalmát erősíti, jó a gazdasági kilábalás megszilárdítására, a munkanélküliség csökkentésére.

Trichet szerint Németország a meghirdetett 80 milliárd eurós takarékossági programmal a megfelelő elkötelezettséget mutatja az államháztartási problémák kezelésére, és Olaszország is a megfelelő úton halad. Mint mondta, a stabilitási és növekedési paktum egyet kell jelentsen egy szövetségi költségvetéssel, abban az értelemben, hogy szilárd politikai alapot biztosít. "Ezért akarjuk, hogy a paktum erős, szilárd és teljes körűen elfogadott legyen".


Arra a kérdésre, hogy vár-e konkrét eredményeket a hétvégi G20-csúcson, diplomatikusan csak annyit válaszolt: bizakodó abban a tekintetben, hogy az idei év végéig fontos döntések születnek. Ugyanakkor elhárította a lapnak az utódlás témáját firtató kérdéseit. Trichet mandátuma 2011 novemberben jár le.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.