Trendforduló előtt Spanyolország

Ötmillió alá csökkent a regisztrált munkanélküliek száma Spanyolországban, s ezzel a ráta elmozdult a 27 százalékos rekordszintről – közölte hétfőn a madridi munkaügyi minisztérium. Az ellátásban részesülők száma 46 ezerrel 4,99 millióra csökkent áprilisban.

A lassú spanyol kilábalási folyamat egyik értékelhető eredményeként lehet értelmezni a munkanélküliek számának csökkenését. Mariano Rajoy miniszterelnök szerint érzékelhető változás azonban jövőre várható, amint a piacokra visszatér a bizalom, s a gazdaság ismét fejlődésnek indul. Az is igaz, hogy az ötmilliós szám nem tartalmazza azt a durván kétmillió állástalant, akik a két évre folyósított ellátásból is kiszorultak.

Ők nem jelennek meg a statisztikákban. A javulást szakértők a lassan kezdődő idegenforgalmi szezonnak tulajdonítják, az idénymunkások iránt ilyenkor rendszerint megugrik a kereslet.

A 2011-ben hatalomra lépett Rajoy Spanyolország demokratikus történetének legsúlyosabb megszorítássorozatát hajtotta végre az államcsőd elkerülése érdekében. A foglalkoztatási szabályok átírásával megkönnyítette a munkások elbocsátását, és lehetővé tette a munkaügyi költségek csökkentését, ezzel a versenyképesség javítását.

A Bloomberg példaként a Ford helyi gyárát említi, amely közel áll a megegyezéshez a szakszervezetekkel az éjszakai pótlék átalakításáról és a bérek befagyasztásáról a 2014–2018-as időszakra vonatkozóan. Két hete a General Motors zaragozai gyárában egyeztek meg a munkaadók és a munkavállalók a bérek két évre szóló befagyasztásáról.

Az Európai Bizottság is segíti a spanyol talpra állást. Bár megegyezés még nincs róla, de elképzelhető, hogy Brüsszel elfogadja Rajoy kérését, miszerint az unió legmagasabb GDP-arányos államháztartási hiányát produkáló ország további két év haladékot kapjon, s így csak 2016-ra kellene teljesítenie a 3 százalékos deficitelvárást. A felvetést ésszerűnek ítélték az Európai Unió központjában.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.