Tranzakciósdíj-pert vesztett a Sberbank

Az MNB első fokon pert nyert a Sberbank ellen, melyben a korábbi Volksbank azt kifogásolta, hogy az MNB-jogelőd PSZÁF a tranzakciós illeték jogtalan áthárítása miatt több mint 200 forint visszafizetésére kötelezte a hitelintézetet.

A Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság december 9-én első fokon a Magyar Nemzeti Banknak (MNB) adott igazat a Sberbank Magyarország által ellene indított perben - közölte a jegybank. Az MNB jogelődje, a PSZÁF júniusban megállapította, hogy a cég jogsértően hárította át az ügyfelekre a tranzakciós illetéket. A korábban Magyarországi Volksbanknak nevezett hitelintézetet eme gyakorlat azonnali beszüntetésére kötelezte, illetve arra, hogy az így beszedett több mint 200 millió forintot fizesse vissza az ügyfeleknek. Egyszersmind 21 millió forint fogyasztóvédelmi bírságot is kiszabtak.

A felügyelet a tranzakciós illeték 2012 júliusi bevezetése után rendkívüli adatszolgáltatásra hívta fel a pénzforgalmi szolgáltatókat. Az első határidőig beérkezett válaszok elemzése alapján a felügyeleti hatóság 2013. márciusában témavizsgálatot indított több pénzforgalmi szolgáltatóval, így a Sberbankkal szemben is.

A PSZÁF 2013. júniusi határozatában megállapította: a hitelintézet új díjfajta bevezetésével és a díjszámítási módszer megváltoztatásával jogsértően terhelte tovább a tranzakciós illetéket ügyfeleire.

A bank új díjat vezetett be több, már meglévő számlacsomagjánál és bankkártyájánál, melyben elismerte, hogy ez a tranzakciós illeték áthárítására szolgál. Új díjfajta bevezetésével a szerződés egyoldalúan nem módosítható. A bank az új díj életbe lépéséig több számlacsomagjánál az ügyfelekre hátrányosan módosította a szerződésekben foglalt díjszámítási módot, ami szintén törvénytelen - írja az MNB.

Az MNB jelenleg is folyamatosan elemzi a bankoknál, hogy a tranzakciós illeték bevezetése, illetve más, például a kétszeri ingyenes készpénzfelvételről szóló szabályok megszületése óta módosítottak-e díjaikon, vezettek-e be újat vagy változtattak-e díjszámítási módszerükön.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.