Tranzakciós adó: áthárította a bank, megbüntették

Jogszerűtlenül hárította tovább ügyfeleire a tranzakciós adót a KDB. A banknak vissza kell fizetnie az így beszedett 80 millió forintot, és kapott még tízmillió forint bírságot is.

A hitelintézeti törvényt megsértve új díj bevezetésével terhelte tovább a tranzakciós illetéket ügyfeleire a KDB Bank Zrt. – derül ki a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) ma közzétett határozatából. A hatóság tízmilliós bírságot szabott ki a bankra, megtiltotta a jogsértés folytatását, és kötelezte a jogtalanul beszedett több tízmillió forint ügyfeleknek történő visszafizetésére.

A PSZÁF idén januárban rendkívüli adatszolgáltatás keretében kért információkat a hazai pénzforgalmi szolgáltatóktól arra vonatkozóan: a tranzakciós illetékről szóló jogszabály tavaly július végi kihirdetésétől fogva módosítottak-e szolgáltatási díjaikon, vezettek-e be új díjat, változtattak-e díjszámítási módszerükön, s mindezt mely megalapozó dokumentumok alapján végezték. Az első adatszolgáltatási válaszok alapján a PSZÁF márciusban fogyasztóvédelmi témavizsgálatot indított több pénzforgalmi szolgáltatónál.

A KDB Banknál végzett vizsgálat megállapította: a bank 2013. január 1-jétől „Illetékköteles fizetési művelet felára” elnevezéssel új díj alkalmazását kezdte meg a már korábban megkötött számlaszerződései esetében, a hitelintézet által elismerten a tranzakciós illeték áthárításának okából. A hitelintézeti törvény rendelkezése szerint azonban új díjfajta bevezetésével a szerződés egyoldalúan nem módosítható.

A törvénynek ezt a lépést tiltó passzusa olyan ügyfélvédelmi rendelkezés, amelynek célja, hogy az ügyfelek a szerződéskötéskor előre megismerhessék, hogy a pénzügyi szervezet a szerződés tartama alatt pontosan milyen díjakat alkalmazhat a szolgáltatás nyújtása során.

A történtek miatt a PSZÁF a jogsértő magatartás további folytatásának azonnali megtiltása mellett 10 millió forint fogyasztóvédelmi bírságot szabott ki a KDB Bankra. A PSZÁF egyúttal kötelezte a hitelintézetet: legkésőbb 2013. július 31-ig fizesse vissza ügyfeleinek a tőlük „Illetékköteles fizetési művelet felára” jogcímen a határozat kézhezvételéig jogszabálysértő módon beszedett díjak összegét.

A hitelintézet a vizsgálat adatai szerint havonta közel 20 millió forint összegű díjat szedett be jogszerűtlenül, így az intézménynek a 2013. január–május hónapokat érintően mintegy 80 millió forintot kell visszatérítenie ügyfeleinek.

A PSZÁF több pénzforgalmi szolgáltató esetében még vizsgálja azok tranzakciós illeték bevezetésével kapcsolatos lépéseit. Az eljárások eredményét a hatóság – az eddigi gyakorlatának megfelelően – nyilvános határozataiban teszi közzé.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.