Trafikügy: ez még csak a jéghegy csúcsa?

A Népszabadság összesítése szerint eddig 365 gyanús esetet találtak csalódott trafikosok, hivatásos újságírók, valamint a netes közösség tagjai. A lista folyamatosan bővül, segítsen nekünk Ön is!

Húzogatják a strigulákat a botrányosra sikerült trafiktender károsultjai, a hivatásos újságírók és lelkes oknyomozók. A pályázat győzteseinek hétfőn közzétett listáját böngészve egyre több olyan nevet találnak, amelyek vélelmezhetően köthetőek a kormánypártokhoz, a helyi önkormányzati vezetőhöz, dohánycéghez vagy kormánnyal jó kapcsolatot ápoló vállalkozáshoz.

Eddig országosan 365 olyan dohánykoncessziót szúrtak ki az 5400-as listából, amelyről feltételezhető, hogy a nyertesnek nem kellett nagyon megerőltetnie magát ahhoz, hogy befolyásos támogatót szerezzen pályázatához. Igaz, a keresést igencsak megnehezíti, hogy csak a nyertesek neve, illetve az érintett település szerepel a listán, egyéb adat, például az anyja neve már nem, így sok esetben a névazonosságból és az adott helyből együtt lehet csak következtetni arra, ki is a győztes és hová köthető.

Ez valószínűleg később sem változik: bár Lázár János Miniszterelnökséget vezető államtitkár pénteken úgy nyilatkozott, hogy minden rendben volt a dohánypályázattal, és állnak bármiféle vizsgálat elé, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium mégis csak a nyertesek nevét hozta nyilvánosságra, az elért pontszámot, pláne a pályázati anyagot már nem.

Ugyanakkor az eddig feltárt kötődések minden bizonnyal csak a jéghegy csúcsát jelentik: most ugyanis csak azok buknak le, akik azonos nevet viselnek a politikai, önkormányzati tisztséget viselő rokonnal, vagy akikről köztudott a politikai kötődésük, a többiek egyelőre nem.  

Kétharmad a trafikoknál is?

Eddig azokon a kisebb településeken, ahol a helyiek, vagy éppen a kihagyott jelenlegi trafikosok vették a fáradságot, hogy átböngésszék a győztesek listáját, jobbára azt találták, hogy a kormánypártokhoz, az önkormányzathoz (illetve jobbára mindkettőhöz) kötődő nyertesek aránya jócskán felülmúlja azokét, akiknek semmilyen hátszele nem lehetett, illetve jó pár olyan kistelepülés van, ahol szinte kizárólag a politikához közelinek tartott induló lett a befutó.

Ugyanakkor a győztesek között nem kevés olyan is van, akit senki sem ismer, vélhetően nem is helyi lakosról van szó. Ezekben az esetekben viszont erős a gyanú, hogy szintén valakinek az ismerőse, üzlettársa, vagy éppen egy olyan stróman, aki olyan helyett irányítja majd papíron a trafikot, aki nem akarta névvel felvállalni a dohánybolt üzemeltetését. 

Az eddig kilistázott, az interneten közölt, a helyi vagy az országos sajtótermékekben megjelent, ismerősen csengő nevek közül 197 elnyert koncesszió helyi fideszes vezetőkhöz, illetve barátaikhoz, rokonaikhoz kötődik, míg a többi 168 esetben nagyobb gazdasági csoportosuláshoz. A fővárosi és nagyvárosi koncessziók zömét inkább a üzletemberi kör vitte el, míg a kisebb településeken több az olyan nyertes, aki politikai kötődésű.

Igaz, ez azzal is magyarázható, hogy nagyvárosban inkább a trafikosok böngészik a listát, ők jobbára a dohánycégekhez kötődőket ismerik, míg a kisebb településeken, ahol a helyi lakosok is beszálltak a keresgélésbe, elsősorban a helyi önkormányzat vezetői, illetve családtagjaik nevén akad meg a szem.

Segítsen Ön is!

A piacot ismerők szerint ugyanakkor az eddig a sajtóban megjelent nevek csak a jéghegy csúcsát jelentik. Szerintük egyetlen nagyobb gazdasági érdekcsoporthoz több száz koncesszió kötődik így vagy úgy.

Ha Ön is úgy értesült, hogy városi vagy helyi vezetők, netán befolyásos üzletemberek vagy hozzátartozóik nyertek, írja meg nekünk, akár névtelenül is, várjuk a levelét a szerkesztoseg@nepszabadsag.hu címre! Ha sikerül bizonyítani a történetet és az összefüggéseket, közöljük, ha ez nem sikerül, de a gyanú megalapozottnak tűnik, akkor sikerül növelni a Traffikpax értékét.

Sikeres volt a salgótarjáni Molnár család

Olvasónk hívta fel a figyelmet például a Palócbetyár bejegyzésére, amely a salgótarjáni nyerteseket veszi sorra. Itt – ha nincs szó véletlen névegyezésekről – a Molnár család örülhetett a döntésnek. Molnár Melani a városban egy, a közeli Bátonyterenyén pedig még egy trafik üzemeltetésére szerzett jogot – a 22 éves lány az egyik közösségi portálon magát főiskolásként jegyzi. Párja, a 23 éves Susán Ádám további három koncesszióra pályázott sikeresen Salgótarjánban, és az „ezt csinálom, amikor dolgozom” rovatba azt írta: nem dolgozom. Molnár Melani 28 éves nővére, a Londonban élő, immáron nagymamája leánykori nevét viselő, magát a közösségi portálon kozmetikusként bemutató Deán Ramóna náluk is ügyesebben pályázott: összesen négy koncessziót nyert el a két településen. A két leány édesanyja, Molnárné Szandai Edit további három koncessziót vitt el, míg a Palócbetyár által a családfő édesanyjaként, vagyis a nagymamaként azonosított Molnár Lajosné megint hármat. Salgótarjánban a család a 19 koncesszióból így 12-t, míg Bátonyterenyén a hétből hármat, tehát összesen 15 területet vitt el.

A családfő egyébként Molnár Arnold, aki a városban leginkább a Karancs szálló megvásárlásáról ismert. A vállalkozót a Palócbetyár Becsó Zsolt fideszes országgyűlési képviselőhöz, a megyei közgyűlés elnökéhez köti.

A dohányzási toplista csúcsát Kelet-Timor foglalja el, ahol a népesség 61 százaléka dohányzik
An Indonesian youth holds a cigarette while waiting for a train in Jakarta May 24, 2012. Anti-tobacco advocates in Indonesia plan to file a class action lawsuit this month using cases of child addicts in the hope of forcing tougher regulations on a society where one in three people smokes. The suit against tobacco companies and the Indonesian government argues that feeble regulation has left children dangerously exposed to the risks of smoking. To match Feature INDONESIA-SMOKING/ REUTERS/Beawiharta (INDONESIA - Tags: POLITICS HEALTH SOCIETY)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.