Trafiktörvény: újabb verzió

Ma fogadja el a trafiktörvény végleges verzióját az Országgyűlés. Ám ez előtt Gulyás Gergely még korlátozná az állami dohánycég kijelölési jogkörét.

Ma fogadja el a trafiktörvény legújabb verzióját az Országgyűlés. Lázár János nem sokkal a trafikpályázat lezárta után nyújtotta be a trafiktörvény módosítását. Az eredeti – hivatalos – cél, hogy vonzóvá tegyék azokat a helyeket, ahol nem jelentkezett senki a koncessziókért. 

Lázár János, az indítványozó
Lázár János, az indítványozó

Korábban 1400 olyan kistelepülés volt, ahol a várható gyenge forgalom miatt senki sem jelentkezett. Ugyan a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) újra meghirdette ezeket a helyeket, ám kétséges, hogy a néhány száz fős kistelepülésre pályáznak-e jelöltek.

Annak érdekében, hogy vonzóvá tegyék ezeket a boltokat is, Lázár azt indítványozta: határozzanak meg 10 százalékos kötelező árrést a dohánytermékekre. Ugyan a miniszterelnökségi államtitkár korábban felvetette: akár 12 százalék is lehetne a kötelező árrés (korábban ez piaci alapon 3-4 százalék volt), ez végül nem lett része a javaslatoknak. Viszont a módosítás értelmében a júliusban megnyitó dohányboltokban fagylaltot és jégkrémet is árulhatnak, sőt: ha bármely jogszabály – akár egy önkormányzati rendelet – ezt megengedi, akkor bármi mást is (élelmiszert, édességet, vagy akár ruhaneműket is). 

Mint többször beszámoltunk róla, az eredeti koncepció szerint a Nemzeti Dohányboltokban a dohánytermékeken kívül mást nem lehetett volna kapni. Időközben azonban a termékkör folyamatosan bővült: decemberben lottóval és sorsjegyekkel, februárban szeszes és energiaitalokkal, kávéval, ásványvizzel, üdítőkkel és újságokkal. 

Arra az esetre pedig, ha ez sem volna elég vonzó a kistelepüléseken a koncessziós pályázathoz, Lázár János azt javasolta, hogy az ilyen helyeken a Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit (NDN) Zrt. jelölhessen ki vállalkozókat a dohány-kiskereskedelemre. (Arról nem esett szó, hogy az NDN mi alapján jelölné ki a vállalkozókat.)

Ez vitákat válthatott ki a kormánypárton belül: korábban a lázári ötlettel ment szembe a gazdasági és a költségvetési bizottság módosítója, amely azt mondta volna ki, hogy a koncesszió nélkül maradó helyeken kizárólag állami cég árulhatna dohányt. Ezt az indítványt azonban elvetette végül az országgyűlési többség – maradt az NDN-nél a szabad kijelölési jog.

Most, a keddi napra meghirdetett zárószavazás előtt egyéni képviselői indítványt nyújtott be Gulyás Gergely (Fidesz). Ebben sok egyéb, jogtechnikai javaslat mellett korlátozná az NDN kijelölési jogát. Azt indítványozza, hogy azokon a helyeken, ahol sikertelen volt a koncessziós pályázat és az NDN kijelöl oda dohány-kiskereskedőt, ott is 12 hónapon belül új pályázatot kelljen kiírni. 

A Gulyás Gergely által benyújtott módosító mellett két szocialista és egy független módosító is érkezett zárószavazás előtt a trafiktörvény új verziójához.

A szocialista javaslatok többek között azt indítványozzák, hogy ne kaphasson olyan vállalkozó dohánykoncessziót, akinek 30 napon túli adóhatósági tartozása van.

Az ex-LMP-s Dorosz Dávid és Szilágyi Péter benyújtotta javaslat a trafikok termékkörét bővítené oly módon, hogy ott az eddig ismert dohány, alkohol, üdítő és energiaital, kávé és újság mellett többek között Orbán Viktor arcképével díszített Fidesz-logós öngyújtó, Semjén Zsolt lovas és Kósa Lajos mellszobor, a felcsúti stadion modellje, Best of Bayer Zsolt összegyűjtött művei, kopogtatócédulák, továbbá 10 dekagrammos kiszerelésben, nemzetiszín pántlikával átkötött zacskóban felcsúti anyaföld is kapható legyen. Ez utóbbi elfogadására kevés az esély: a javaslatot visszautasították ugyanis, vagyis nem is szavaznak róla.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.