Trafikmutyi: a DK szerint abszurd a minisztérium fenyegetőzése

A trafikmutyi ügyében győzött az igazság azzal, hogy a Fővárosi Ítélőtábla kötelezte a felelős minisztériumot a pályázati dokumentumok kiadására Ugyanakkor az erre szabott határidőig, azaz szerdáig nem kapott a Demokratikus Koalíció semmit – jelentette ki Molnár Csaba, a párt alelnöke szerdai sajtótájékoztatóján. Ahogy korábban beszámoltunk róla, a DK beperelte a fejlesztési tárcát a dokumentumok kiadásáért, s a jogerős ítélet szerint a minisztériumnak alapvetően három típusú adatot kell átadnia az ellenzéki pártnak: a koncessziós pályázatokat elbíráló bizottságokban helyet foglaló személyek nevét, az összes pályázati bírálati lapot és értékelési jegyzőkönyvet.

Molnár Csaba szerint ezekből a dokumentumokból kiderül, kik hajtották végre a Fidesz politikai akaratát és játszották át a haveroknak és a kormánypárthoz közeli embereknek a trafikkoncessziókat, továbbá arra is fény derülhet, hogy miként nyerhettek ezek az emberek akár több évtizedre szóló üzemeltetési jogokat olyanokkal szemben, akik már régóta működtettek dohányboltokat.

A DK ugyan nem kapott még semmit, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) viszont közleményt adott ki, amelyben ismerteti a bírálóbizottság névsorát. Molnár Csaba szerint már első ránézésre is kitűnik, hogy a grémiumban csak kormánypárti emberek szerepelnek, olyanok, akiknek semmilyen szakmai múltja sincs. Ezzel szemben a szakmát képviselő egyéneknek vagy civil szervezetek jelöltjeinek híre hamva sincs. Nehezen indokolható, hogy mi keresnivalója van egy ilyen döntéshozó szervben egy minisztériumi titkárságvezetőnek, vagy a Fidelitas elnökének - Egyik esetben sem látszik a szakmai múlt vagy a hozzáértés – ismételte meg az alelnök.

Molnár Csaba ugyanakkor hangsúlyozta, a határidőig semmilyen adatot, dokumentumot nem kaptak,fenyegetésből viszont kijutott nekik. A fejlesztési tárca ugyanis azt jelezte, hogy a papírok nagy mennyisége miatt a fénymásolás 25 millió forintjába kerül majd a felperesnek, azaz a DK-nak és Molnár Csabának. - Nonszensz, hogy a tárca elvesztette a pert, s még egy ekkora összeggel fenyegetőzik – fakadt ki. A részleteket kutatva kifejtette: ha megvizsgáljuk a helyzetet kiderül, hogy a minisztérium nem mond igazat, s abszurd a 25 milliós fénymásolási költség.

Amennyiben az interneten rákeresünk nagy tételű másolásra, akkor laponként 4,5 forintos árat is lehet találni. Ha ezt, valamint a 25 milliós árat vesszük alapul, akkor 5,5 millió oldal pályázati anyagnak kell lenni. Amennyiben ehhez azt is hozzávesszük, hogy mintegy 15 ezer pályázat érkezett, akkor az derül ki: átlagosan egy pályázat 370 oldal hosszúságú volt. Ez pedig aligha lehet igaz, hiszen korábban jelezték 5-7 oldalas anyagok születtek. Ekkora fénymásolási munkához egyébként 60 tonna fát kellene felhasználni - folytatta. Amit a minisztérium mond, az azért is valószínűtlen, mert ha a bírálóbizottság tagjai szintén fénymásolva kapták meg a pályázatokat, akkor az azt jelenti, hogy erre mintegy 270 millió forintot költöttek el, ami felveti a hűtlen kezelés kérdését is.

Ezen felül Molnár Csaba rámutatott: nem kérték, hogy a fénymásolják le számukra a dokumentumokat, azokat elektronikus formában szeretnék látni. Ez ráadásul a bírósági ítéletben is szerepel, így a fejlesztési tárca hozzáállása teljes mértékben abszurd.

Szinte biztos abban, hogy a minisztérium az lesz a válasza: ezek nincsenek meg elektronikus formában, ami ugyancsak nonszensz, hiszen a pályázat elektronikus úton történt. De ha ez így is lenne, a szkennelés jóval olcsóbb megoldás a fénymásolásánál. A politikus ezért arra szólította fel a NFM-t, hogy ne húzza az időt és adják ki számukra a bírósági ítéletnek megfelelő formátumban a dokumentumokat. Amennyiben ez megtörténik az ellenzéki párt alelnöke ígéretet tett arra, hogy azokat sokszorosítva a sajtó rendelkezésére bocsátják. Így immár adatok is lesznek ahhoz, hogy a trafikmutyi, az Orbán-kormány legszerteágazóbb bűncselekményének hátterét felderítsék.

Kónya ügyében nem lát a jövőbe

Kérdésre válaszolva Molnár Csaba megjegyezte: Kónya Péter nem kopogtatott a DK ajtaján. Hozzátette ebben a kérdésben nem lát a jövőbe. Megjegyezte: a DK-nak nem érdeke egy gyenge MSZP és egy gyenge Együtt, hiszen ezek az erők nem ellenfeleik, hanem szövetségeseik.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.