Tőzsdéről vont be friss forrást a Toshiba

Az utóbbi nyolc év legnagyobb részvénykibocsátása a Toshiba nevéhez fűződik Japánban. Az elektronikai konszern 870 millió új részvénye 333 jenes egységáron talált gazdára, így 3,04 milliárd dollárnyi (290 milliárd jen) friss tőkéhez jutott a vállalatóriás. A Toshiba szerdai záró árfolyamánál 3,2 százalékkal alacsonyabban keltek el a részvények.

A friss tőke bevonására azért volt szüksége a Toshibának, hogy ledolgozza versenyhátrányát a csipgyártásban a dél-koreai Samsunggal szemben, s növelje részesedését a kamerákban és mobiltelefonokban alkalmazott adattároló  csipek (NAND) piacán. A Toshiba a részvénykibocsátással letesztelte, mennyire oldódik a bizalmatlanság a pénzpiacon, s nem járt rosszul - vélekednek az elemzők.

A Bloomberg összesítése szerint az idén eddig csaknem ötszáz vállalat részéről 124 milliárd dollár összértékben történt tőzsdei részvénykibocsátás, ami a cégek számában 27, értékben pedig 22 százalékos visszaesés a tavalyi év hasonló időszakának adataihoz képest. A pénzügyi szféra vállalatait leszámítva a Toshiba hajtotta végre Japán legnagyobb részvénykibocsátását 2001 óta, amikor is az NTT DoCoMo mobilszolgáltató vont be friss tőkét a tokiói tőzsdén.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.