Tőzsdére vinnék az ismeretlen új tulajdonosok az MKB-t

2019-ben tőzsdére vezetnék az MKB Bankot az új tulajdonosai, méghozzá a reményeik szerint úgy, hogy a 37 milliárdos vételárhoz képest nyereséggel szálljanak ki.

A Blue Robin Investments, a Metis-Minerva és a Pannónia alkotta konzorcium vásárolta meg az immár szanált MKB-t. Ezen a vételáron 45-45-10 százalék arányban osztoznak a konzorcium tagjai. A tulajdonosok csütörtökön mutatkoztak be a sajtó előtt. Pontosabban, a tulajdonosok érdekében eljáró intézményi befektetők. Mert, mint Semsey Barna, Blue Robin Investments tanácsadója elmondta, a végső befektetői kör nem nyilvános információ. A felügyelő hatóságok, a külföldi partnerek és hazai fő partnerek megfelelő mélységben megismerhetik – mondta a tanácsadó.

Fotó: Földi Imre / Népszabadság

Nagyon sokan érdeklődtek a bank iránt, ezért szigorú nemzetközi eljárásrend szerint zajlott az értékesítés – mondta Sergei Galperin, az értékesítésben tanácsadóként részt vevő J. P. Morgan munkatársa, aki szerint nemcsak az árral, hanem a világos, hosszú távú stratégiával nyert ez a konzorcium.

A Metis-Minerva az első öt bank között szeretné tudni az MKB-t. - Átvizsgáltuk a bankot és azt a stratégiát, amit a jelenlegi menedzsment tett le az asztalra. Mi ezt áraztuk be, azt gondoljuk, hogy jó, s bár szorulhat kiigazításokra, a menedzsmentet támogatjuk a végrehajtásban. A vételárat tegnap átutaltuk az eladó számlájára – mondta Jaksa János, a Metis Magántőke Alapot kezelő Minerva Tőkealap-kezelő Zrt. vezetője. A szakembert korábban részben kecskeméti múltja miatt több sajtóértesülés kapcsolatba hozta Matolcsy György MNB-elnök rokonságával. Jaksa János kiemelte, hogy a szanálás nehéz időszakában sem csökkent az ügyfélelégedettség.

A tulajdonosok a managementbe tapasztalt nemzetközi szakembereket is meghívnak, a munkavállalók ösztönzése érdekében dolgozói részvényprogramot indítanak el. - Ennek mértéke tíz-tizenöt százalék lehet – mondta Semsey Barna.

Mi úgy tekintünk erre a befektetésre, amely a pénztár magas hozamait nyereségével táplálni tudja – mondta Benczédi Balázs, a Pannónia CIG Alapkezelő Zrt. vezérigazgatója. Kérdésre válaszolva Jaksa János elismerte, hogy jelenleg informális beszélgetések zajlanak az Európai Fejlesztési és Beruházási Bankkal (EBRD) arról, hogy a bank esetleg részesedést szerezzen a pénzintézetben. Ennek mértékét pontosan nem jelölte meg, de mint mondta a tapasztalatok szerint az maximum 15 százalék körül szokott lenni. A Budapest Bankban az MKB nem kíván tulajdont szerezni – tette hozzá.

A bankot a konzorcium valamennyi kötelezettségvállalásával vette meg, amely azt jelenti, hogy a befektetői csoport az MKB-val szemben folyamatban az lévő perek után is felel. A bank szavatolótőkéje bőven a jegybank által előírt fölött van és a bank minden kötelezettségét teljesíteni tudja – tette hozzá Jaksa.

Leválasztás

Az MKB 2014-ben került az állam tulajdonába, amikor a korábbi tulajdonos, a BayernLB eleget téve egy korábbi uniós kötelezettségének. Az állam 55 millió euróért vette meg a bankot, amely az eladás előtt 270 millió eurós tőkerendezést hajtott végre. Az MNB a szanálási intézkedések keretében első lépésként a kritikus helyzetért felelős, jelentős kitettséget képviselő, kereskedelmi ingatlanhitel állományt választotta le. A szanálási eljárás keretében leválasztásra kerültek az MKB kereskedelmi banki alaptevékenységet nem szorosan kiegészítő, tőkét és finanszírozást lekötő befektetések. Eladték az MKB Biztosítókban meglévő (majdnem teljes) részesedést és az MKB Euroleasing Csoport gépjármű kereskedelemmel és flottakezeléssel foglalkozó érdekeltségeit is.


Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.