Európában folytatja az NN biztosító

Megkezdték a kereskedést az ING-csoporthoz tartozó NN biztosító részvényeivel az amszterdami tőzsdén. Ez volt az idén a harmadik legnagyobb európai tőzsdei bevezetés.

Részvényenként 20,00 eurós kibocsátási árfolyamon kezdődött meg szerdán reggel  az NN Csoport részvényeinek jegyzése és kereskedése az amszterdami Euronext tőzsdén. A papírok "NN Group" néven az „NN" tőzsdei azonosító alatt futnak. Az NN Csoport értéke így a kibocsátáskori árfolyamon 7 milliárd euró.

A fogadtatás is kedvező volt, már a kereskedés első óráiban 21 euróra emelkedett az árfolyam. 

Nem sokkal korábban az ING bejelentette azt is, hogy az NN Csoporttal egyetértésben a tervezett 70-ről 77 millióra emeli a nyilvános tőzsdei kibocsátásban forgalmazandó törzsrészvények számát. A döntés hátterében a részvények iránti jelentős befektetői kereslet áll. A kibocsátott részvények megközelítően 94,8 százalékát holland és nemzetközi intézményi befektetők jegyzik, míg közel 5,2 százalék kerülhet magánbefektetők kezébe Hollandiában.

Az ING pénzügyi szolgáltató-csoport részesedése az NN-ben 71,4 százalékosra csökkent a részvénykibocsátással, valamint azzal, hogy egy korábbi egyezség értelmében három ázsiai befektető 450 millió euróért bevásárolja magát az Európán kívül még Japánban aktív biztosítótársaságban.

Az ING a részvénykibocsátással most az NN-ben lévő tulajdonrészének ötödétől vált meg, de 2015 végére 50 százalék alá csökkenti érdekeltségét az Európai Unióval született megállapodás alapján. Brüsszel azzal a feltétellel engedélyezte a holland kormány 2008-as bankmentő akcióját, hogy az ING megválik globális biztosítási és vagyonkezelési üzletágától.

A legnagyobb holland biztosítónak számító NN értéke – 20 eurós részvényárat feltételezve – hétmilliárd euró lehet, de elemzők szerint a cég ennél többet érhet, ez magyarázatul szolgál a részvényei iránti fokozott keresletre. Hozzáteszik: egy nagy jövő előtt álló európai biztosító olcsón kínált papírjaiból most igencsak megéri betárazni.

Az NN tavalyi adózás előtti eredménye 905 millió euró volt, az idei első negyedévben pedig 295 milliós profitot mutattak ki mérlegükben. Nyereségüket 5-7 százalékos ütemben tervezik növelni a következő években, míg az osztalékot 40-50 százalékkal szeretnék megemelni – a részvényeseik megelégedésére.

Maga az anyacég, a 2008-as válságban bedőlt amerikai befektetései miatt megroggyant ING-csoport is megbízhatóan szerepel, piaci értéke a 40 milliárd eurót körüli.

A változások a magyarországi befektetéseket is "érintik" majd, az ING biztosítási üzletága NN néven működik tovább a korábbi bejelentések szerint - így a magyar cég is nevet válthat.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.