Továbbra is zuhanásban az építőipar

Márciusban az építőipar termelése 12,6 százalékkal maradt el a tavalyitól. 17,6 százalékkal kevesebb épület épült.

A munkanaptényezővel kiigazított adat is 12,6 százalékos visszaesést mutat. Márciusban mindkét építményfőcsoport termelése csökkent, az épületek építése 17,6 százalékkal, az egyéb építmények építése 5,3 százalékkal – a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint.

Négy emelet beton - innen nem megy
2012.01.05 Tópark,Törökbálint

A tájékoztatás szerint az építőipari termelés mintegy kétötödét adó harmadik alágat, a speciális szaképítés ágazatot is figyelembe véve – amelynek termelése 14,1 százalékkal csökkent 2011 márciusához képest –, az épületek építése 26,4 százalékos csökkenést, míg az egyéb építmények építése 12,4 százalékos éves növekedést mutatott.

Az épületeknél a lakásépítések visszaesése, illetve a kereskedelmi, iroda- és ipari épületeken végzett nagy értékű munkák hiánya okozta a csökkenést. Az egyéb építmények ágazat termelésének növekedéséhez pedig a rendkívül alacsony bázis mellett az út- és vasútépítés alágazatba tartozó szervezetek termelésének csaknem 80 százalékos emelkedése járult hozzá.

Szezonálisan kiigazított indexek alapján az épületek építésének teljesítménye 2,6 százalékkal nagyobb volt a februárinál, míg az egyéb építményeké az előző havi szinten maradt. A KSH adatai szerint az idén márciusban kötött új szerződések volumene 1,3 százalékkal volt kisebb az egy évvel ezelőttinél.

Az építőipari vállalkozások 2012. március végi teljes szerződésállományának volumene 16,8 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól. Ezen belül az épületek építésére vonatkozó szerződések állománya 31, az egyéb építményeké 6,8 százalékkal volt kisebb, mint 2011. március végén. Az építőipar termelői árai az idei év első negyedévében 2,1 százalékkal emelkedtek az előző év azonos időszakához viszonyítva. Ezen belül az épületek építése 0,9, az egyéb építmények építése 2,6, a legnagyobb súlyú, speciális szaképítés ágazatban pedig 2,5 százalékkal nőttek az árak. Az előző negyedévinél az építőipar árai 0,8 százalékkal voltak magasabbak – áll a közleményben.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.