Továbbra is nullszaldós a Diákhitel Központ

A piaci finanszírozással és nyereségcél nélkül, ám állami kezességvállalással működő Diákhitel Központ (DK) Zrt. 2011-ben 0 forint adózás előtti eredményt könyvelt el, mérleg szerinti eredménye -18 millió forint. A társaság 2011-ben 20,8 milliárd forint összegű hallgatói hitelt folyósított.

A magyar hallgatói hitelrendszert működtető DK piaci pozícióját 2011-ben a makrogazdasági események és a felsőoktatásban tapasztalható tendenciák befolyásolták - közölte a társaság éves jelentését ismertetve. A felsőoktatási szektorban a társaság működésére jelentős hatást gyakorló változás tavaly még nem történt, de elkezdődtek a felsőoktatási reform előkészületei.

A DK speciális hitelezési tevékenységet végez, az alapítói szándéknak megfelelően nyereségcél nélkül működik. A társaság 2011. évi adózás előtti eredménye 0 forint, mérleg szerinti eredménye azonban -18 millió forint a társasági adófizetési kötelezettség miatt. Az előző évben a társaság mérleg szerinti vesztesége 9 millió forint volt.

A DK a magyar hallgatói hitelrendszer modellje alapján piaci finanszírozású, így a működéséhez szükséges forrásokat - állami készfizető kezességvállalás mellett - továbbra is a pénz- és tőkepiacokról vonja be. A társaság adósságportfóliója 2011-ben nettó 7,3 milliárd forinttal nőtt, az ezen felül szükséges finanszírozási igényeit saját bevételeiből, azaz ügyfelei befizetéseiből fedezte, így részben önfinanszírozó módon működött. Az ügyfelektől visszafizetésként befolyó pénzáramlások tavaly 105 százalékban fedezték az új hallgatói hitelfolyósításokat.

A Diákhitel Központ 2001. évi indulásától 2011. december 31-ig közel 319 ezer fő részére folyósított hallgatói hitelt, 2011-ben összesen 20,8 milliárd forint összegben, amely mintegy 5 százalékkal maradt el az előző évitől. A hitelrendszer 2001. évi indulásától 2011. december 31-ig mintegy 229 milliárd forint összegű hitelt folyósított a társaság.

A DK 2011. július 1-jével 50 bázisponttal, 8 százalékra mérsékelte a hallgatói hitelek kamatát, amely így a pénzügyi év második hat hónapjában a működés kezdete óta legalacsonyabb mértékű volt.

A társaság tavaly is jelen volt a magyar kötvénypiacon, a 2011. március-szeptember közötti időszakban 5 alkalommal, összesen 20 milliárd forint névértékben hozott forgalomba állami készfizető kezességgel biztosított DK2014/01 jelű kötvényeket, november-decemberben a DK2015/01 jelű sorozatból bocsátott ki, összesen 10 milliárd forint névértékben. A kibocsátott értékpapírokat bevezették a Budapesti Értéktőzsdére. A társaság tőkepiaci jelenléte továbbra is folyamatos, 2011. december 31-én összesen 4 kötvénysorozatával, mintegy 73 milliárd forint névértékben lehett kereskedni a BÉT-en.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.