Nyolcmillió köbméterrel kevesebb gáz jött Ukrajnából

A kisebb mennyiség Molnár Csaba szerint nem okoz problémát az ellátásban, mivel a tározókban elegendő készlettel rendelkezünk. A szakminiszter szerint áremelkedés és fogyasztáskorlátozás sem várható.

Az Ukrajnából érkező   földgáz mennyisége már csökkent hétfőn 16 órától, a  szerződött 38 millió köbméter helyett 30 millió köbméter érkezik -  közölte Molnár Csaba közlekedési, hírközlési és energiaügyi  miniszter a Földgázellátási Krízisbizottság ülése után, hétfőn  Budapesten sajtótájékoztatón.

A miniszter szerint ellátásban nem okoz problémát a kisebb mennyiség, mivel a tárolókban több mint 3 milliárd köbméter földgáz  van, és további 500 millió köbméter stratégiai készlettel  rendelkezik Magyarország.

Molnár Csaba újságírói kérdésre válaszolva kijelentette: nincs  krízishelyzet, nincs szükség korlátozásra, egyetlen nagyfogyasztó  sem jelentett be önkéntes korlátozást. A miniszter emlékeztetett  arra, hogy a lakosság és a közintézmények korlátozása csak a  legvégső esetben lehetséges, erre minden bizonnyal nem kerül sor. A  jelenlegi helyzet nyomán nem lesz áremelkedés - mondta a miniszter  újságírói kérdésre válaszolva.

Az energiaügyekért felelős miniszter az MTI kérdésére  elmondta  azt is, hogy Magyarország teljesíti szerződéses kötelezettségét, és  a napi mintegy 10 millió köbméter földgáz tranzitot teljesíti  Szerbia és Macedónia felé.Kutas István, az E.ON Földgáz Trade szóvivője az MTI-nek  elmondta: a kiesett 8 millió köbméter földgázból 5 millió köbméter  az E.ON tulajdona. A társaság a tárolóiból tudja biztosítani a szükséges mennyiséget ügyfelei számára.

Zsuga János, a Mol csoporthoz tartozó Földgázszállító Zrt.  vezérigazgatója az MTI kérdésére azt mondta, hogy kedden 9-10 óra  között kapnak visszaigazolást az ukrán féltől a keddre szóló  szállításról. A hétfői mennyiségről délben jeleztek vissza - tette hozzá.

Korábban még úgy tűnt, hogy a szerződött mennyiségű, azaz 38 millió köbméter gáz érkezik Magyarországra. 13 órakor Molnár Csaba energiaügyi miniszter tartott tájékoztatót arról, hogy az ukrán rendszerirányító a 38 helyett csak 30 leszállítását jelezte előre. Ez a jelzés azonban információnk szerint ismételten nagyon különös módon folyt, ami így - eltérően a pénteki levélváltástól - nem feltétlenül tekinthető a másik fél részéről szerződésszegésnek. Az ukránok ugyanis most csupán érdeklődtek a magyar rendszerirányítónál, hogy nem szállíthatnának-e kevesebbet. A magyar rendszerirányító - a Mol-tulajdonú FGSZ Földgázszállító Zrt. - azonban részint magyarázatot kért a furcsa kérésre, másrészt elutasította azt. Az ukrán fél pedig - jelen állás szerint - olybá tűnik, ezt tudomásul vette, és megfelelő mennyiségben szállít.

A helyzet szakértők szerint továbbra is aggasztó. Ukrán oldalról, mondhatni, csupán a beérkező gáz mennyisége felel meg a normális feltételeknek. Sem a két fél közötti ezzel kapcsolatos kommunikáció, sem a nyomás nem nevezhető hétköznapinak, ami egyértelműen kapcsolatba hozható azzal, hogy Oroszország január 1-n a számlafizetés elmaradása miatt elzárta az ukrán belföldi fogyasztásra szánt gázszállítást. Magyarországon Az országban hidegebb van az ilyenkor szokásosnál, ráadásul hétfőn beindult az ipar is. A nálunk gázválságot okozó vitázó felek rövid távon újabb indulatos nyilatkozatokkal teszik esélytelenné a megegyezést. Az ország gázfogyasztása a vasárnapi 64-ről ma 74 millió köbméterre nőtt, amit részint az importigény, részint a kitározás növelésével értek el.

Nyomásmérő a Bojárkában, Kijev mellett
Nyomásmérő a Bojárkában, Kijev mellett
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.