Továbbra is 300 körül a forint árfolyama

Minden ott folytatódott a forintpiacon, ahol pénteken abba maradt. A forint 300 forint környékén mozog, ami miatt a kormányfő is aggodalmának adott hangot, és ma egyeztet a jegybankelnökkel és a pénzügyminiszterrel.

A banközi deviza piacon hétfőn minden ott folytatódott, ahol múlt pénteken abbamaradt. A forint tesztelgeti a 300 közeli szintet az euróval szemben. Ma délelőtt ismét járt 299 fölött a kurzus, ám a lélektaninak tartott határt még mindig nem érte el. A kereskedés reggeli csúcs után jellemzően 296-298 között folyt. Az árfolyammal kapcsolatos hétvégi fejlemény volt, hogy a kormányfő kifejtette, aggasztónak tartja a forint euróval szembeni gyenge szintjét, mivel nehéz helyzetbe sodorja a devizahiteleseket. Gyurcsány Ferenc hozzátette éppen ezért a kialakult helyzetről egyeztetni kívánt a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyletének (PSZÁF), valamint a Gazdasági Versenyhivatalnak (GVH) a vezetőivel.

Utóbbi találkozók után a lehetséges megoldási eszközökről túl sok konkrétum nem hangzott el. Közvetlenül a forint árfolyammal kapcsolatos kérdésben a miniszterelnök annyit mondott: a bankokkal még novemberben született - a devizahitelesek fizetési könnyítéséről szóló - megállapodás által kínált lehetőségekkel decemberben még kevesen éltek, januárban azonban számuk már ezerre nőtt. Hozzátette: viszonylag nagy a bankok mozgástere a szerződések átalakítására, ha a bajba jutott ügyfél gyorsan, még 30 napon belül jelentkezik. Ha a nemfizetést követő 90 napon túl jelentkezik az ügyfél, azzal megnehezíti a saját és a bank dolgát is.

A miniszterelnök a pénzügyi helyzet kapcsán délután az Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnökével, Simor Andrással is találkozott, ahol jelen volt Veres János pénzügyminiszter és Szűcs Erika szociális- és foglalkoztatásügyi miniszterrel. Sokkal több azonban utóbbi megbeszélesek után sem derült ki. Megjegyezte: a kormány azzal tud a legtöbbet segíteni a jelenlegi pénzügyi helyzetben, ha nem nézi tétlenül az eseményeket - mondta. Hogy ez mit takar, arról már nem árult el részleteket. A találkozó céljáról annyit mondott: az MNB és a kormány közösen dolgozik a helyzet megoldásán, ezért a jegybanknak tudnia kell, hogy a kormány hogyan kívánja megújítani a magyar adózási-, szociális- és foglalkoztatási rendszert.

- Ezeknek a találkozónak és a miniszterelnök szavainak nem sok hatása a forintpiacra - fejtegette Bebesy Dániel, a Budapest Bank elemzője. A megbeszéléseknek, ha konrét hatása most nincs is, egy óvatos üzenete azért van - jegyezte meg Barcza György, a K&H Bank vezető elemzője. Egyszerűen jelezni akarták a piac felé, hogy mérsékelni kívánják a kamatcsökkentések óta elindult árfolyamgyengülési folymatokat.

A mostani helyzetben az az érdekes, hogy az utóbbi időben megfordultak a „szerepek". Míg az elmúlt tíz évben rendszeresen a kormány tette le a voksát a gyenge forint mellett, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) viszont erős árfolyamot szeretett volna látni, addig most éppen ellentétes a felállás - mondta Bebesy. Azaz a kabinet erősítene, míg úgy tűnik az MNB-nek ez a gyenge vagy esetleg még gyengébb árfolyam is megfelelő lenne. A piaci helyzet viszont most nem esik egybe a kormány vágyaival, továbbra is régiós gyengülésről van szó - jelentették ki mindketten. A lengyel zloty, a cseh korona és a román lej esése magával húzza a forintot is. Világos, hogy nagyon korlátozottak az eszközök a trend megváltoztatására. Barcza hozzátette a jegybank egy intervenciót még az IMF-forrásokkal együtt is csak nagyon rövid ideig lenne képes finanszírozni.

- Minden esetre az azért látszott, hogy novemberben és decemberben a magyar deviza jobban tartotta magát, amit részben azzal is lehet magyarázni, hogy akkor nem látszott ennyire élesen az MNB kamatcsökkentési szándéka. Ezek alapján az elképzelhető, hogy ha meg nem is szünteti ilyen törekvéseit a jegybank, ám mérsékli annak ütemét - jegyezték meg.

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.