Továbbra is 21 ezer pont fölött a BUX

Nem változott sokat a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe az elmúlt héten, a BUX továbbra is 21 ezer pont fölött maradt, és a 2008 augusztusi szintjén mozgott.

A hét első két napjának emelkedését kisebb korrekció követte a hét második felében, így összességében nem sokat változott az index értéke. A BUX 21 303 ponton zárt pénteken, az előző hét végi értékéhez képest 165 ponttal, 0,78 százalékkal emelkedett.

Az elmúlt héten is elsősorban az amerikai vállalati jelentések, illetve makroadatok mozgatták a részvénypiacokat. A harmadik negyedévi vállalati eredmények többnyire jobbak lettek a várakozásoknál, elemzők viszont arra is figyelmeztettek, hogy a társaságok a jó eredményeket költségcsökkentéssel érték el, és nincs szó a kereslet élénküléséről.

A makroadatok vegyes képet mutattak, rontotta például a piaci hangulatot a hét közepén publikált amerikai ingatlanpiaci jelentés, amely szerint a vártnál kedvezőtlenebbül alakultak a megkezdett lakóingatlan-építések szeptemberben, és csökkent a beadott építési engedélyek száma is. Negatívan befolyásolta a befektetők hangulatát az is, hogy Brazília 2 százalékos adót tervez kivetni a külföldiek részvényvásárlásaira.

A BÉT-re két új bevezetési kérelem is érkezett a héten: a Kulcs-Soft Számítástechnikai Nyrt. és a Finext Vagyonkezelő Nyrt. kérte részvényeinek tőzsdei bevezetését. A hazai magánszemélyek tulajdonolta Kulcs-Soft szoftverek fejlesztésével foglalkozik, éves forgalma 2010-re várhatóan eléri az egymilliárd forintot. A Finext Vagyonkezelő a Futureal cégcsoportból kivált Finext csoport tagja. A kiválás oka, hogy a Futureal szétválasztja ingatlan- és tőkebefektetési tevékenységét. A Finext csoport alapító tulajdonosai - a Futureal csoporthoz hasonlóan - Futó Gábor és Futó Péter.

A vezető részvények mindegyike szerény nyereséggel zárta a hetet.

Az OTP részvények ára 0,34 százalékkal 5 639 forintra emelkedett. A Mol árfolyama 1,31 százalékkal 16 300 forintra nőtt. A Magyar Telekom 0,86 százalékkal erősödött, 824 forinton zárt pénteken. A Richter 0,75 százalékos nyereséggel, 39 805 forintos árfolyamon fejezte be a hetet.

A kis és közepes részvények indexe, a BUMIX másfél ponttal csökkent, 2.022 ponton zárt pénteken.

A részvénypiac forgalma a négy munkanapos héten 68,7 milliárd forintot ért el, míg az előző héten 143,3 milliárd forint értékben születtek üzletek. Az összforgalom 64 százalékát az OTP részvények adásvétele adta, a Mol 14,5 százalékkal, a Richter 11 százalékkal, a Magyar Telekom 5,7 százalékkal részesedett a teljes forgalomból.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.