Továbbra is Csányi lehet a leggazdagabb magyar

Továbbra is Csányi Sándor OTP-vezér a hazai TOP-gazdagok listavezetője a napi.hu leggazdagabbnak tartott hazai vállalkozókról szóló friss kiadványa szerint. A top 100 vagyonát a lap 2600 milliárdra teszi, ami 160 milliárddal gyarapodhatott. A legbefolyásosabb szerintük Orbán Viktor, Csányi Sándor és Lázár János.
Továbbra is Csányi Sándor, az OTP bank vezére, a Mol alelnöke a leggazdagabb magyar a Napi.hu gazdasági hírportál gondozásában megjelent, "A 100 leggazdagabb" című kiadvány szerint.

Csányi Sándor tavaly újabb 15 milliárddal 165 milliárd forintra gyarapította vagyonát, így 2011 óta megszakítás nélkül ötödször lett a leggazdagabb magyar - írta a Napi.hu az MTI-nek elküldött közleményében. Az OTP Bank első emberét Bige László, a Nitrogénművek Zrt. tulajdonosa követi 160 milliárd forinttal. A harmadik helyre a Fotex-csoport főtulajdonosa, Várszegi Gábor került, akinek vagyona 115 milliárd forintra nőtt. A dobogó közvetlen közelében helyezkedik el két egykori listavezető is: Demján Sándor (93 milliárd forint) és Széles Gábor (92 milliárd forint). A tavalyi bronzérmes, az online erotikus szolgáltatásokból meggazdagodott Gattyán György vagyona viszont egy adóhivatali vizsgálathoz kapcsolódó zárolás miatt egy év alatt 135 milliárdról 90 milliárd forintra csökkent - ez idén a hatodik helyre volt elég.

A leggazdagabb magyarok ranglistája átrendeződött 2014-hez képest. Tíz olyan üzletember van a listán, akik 2014-ben még nem szerepeltek a legmódosabbak között, miközben a "belépési küszöb" a tavalyi 5,3 milliárd forintról 6 milliárdra emelkedett.
Az átrendeződés jele az is, hogy az előző évek legjelentősebb állami megrendeléseit megszerző vállalkozók mellett megjelentek a "trónkövetelők" is. Az előbbi kategóriát Simicska Lajos és Nyerges Zsolt fémjelzi - az előbbi a 10. helyen áll 73 milliárd forintos vagyonnal, utóbbi pedig a 24. helyen 26,3 milliárddal. Az utóbbi kategóriában a Duna Aszfalt két tulajdonosát, Szíjj Lászlót és Varga Károlyt (29-30. hely) is megtalálni - vagyonuk 23-23 milliárd forintra tehető. Mészáros Lőrinc felcsúti polgármester vagyona az idei becslés szerint 8,4 milliárd forintra duzzadt - ez a 86. helyre volt elegendő.

Az újak között szerepel Emőri Gábor (32. hely) és a Kertész testvérek (23. hely), akik az elektronikus útdíjrendszer magyar verziójával értek el kiugróan nagy sikert, továbbá a MET Zrt. gázkereskedő cég negyedét birtokló Lakatos Benjamin (72. hely) és a Wizz Air sikeres londoni részvénykibocsátása nyomán a 61. helyre "katapultált" Váradi József - emelte ki a Napi.hu.

A 2015-ös listán szereplők összvagyona megközelítette a 2600 milliárd forintot - ez 160 milliárddal haladja meg az egy évvel korábbit. A 6,6 százalékos gyarapodás jócskán felülmúlta a KSH által mért mínusz 0,2 százalékos 2014-es fogyasztói árindexet, azaz reálértéken csaknem hét százalékkal nőtt a magyar mágnások vagyona a tavalyi hatszázalékos gyarapodás után.

A 100 leggazdagabb magyart rangsoroló kiadvány az idén másodszor készített szigorúan szubjektív listát - Befolyás-barométer címmel - az ország legbefolyásosabb embereiről. Ezt a rangsort továbbra is Orbán Viktor miniszterelnök vezeti Csányi Sándor előtt, míg a harmadik helyen Simicska Lajost Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter váltotta fel.

A kétféle rangsort az indokolja, hogy a vagyon nagysága nem feltétlenül jár azonos mértékű befolyással és fordítva: vannak olyan befolyásos emberek, akik vélhetően nem rendelkeznek tízmilliárdokban mérhető vagyonnal, mégis jelentős hatást gyakorolhatnak Magyarország gazdasági és társadalmi életére - írta a Napi.hu.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.