Betiltanák a margarint

Míg a cukor só és koffeintartalmú termékeket súlyos adóteherrel sújtó jogszabály a parlamenti vitára vár, a Vidékfejlesztési tárca viszont az édesítőszeres termékeket is megadóztatná, míg másokat kitiltana a piacról.

Tovább szélesítené a Vidékfejlesztési Minisztérium  (VM) azoknak a termékeknek a körét, amelyre kivetnék a korábban "hamburgeradóként" elhíresült népegésségügyi termékadót. (A "hamburger" megnevezés annyiban sántít, hogy a javaslatból mára teljesen eltűnt a zsíros ételekre kivetett adó - vélhetőleg a húsipar érdekei miatt.)

A közterhet az eddigi javaslat szerint öt olyan termékcsoportra vetnék ki szeptembertől, amelynek magas a cukor-, só-, szénhidrát- vagy koffeintartalma. Ilyenek az üdítőitalok, a jégkrémek, az energiaitalok, a csokoládék és cukorkák jó része, a chipszek és a külfönéle ételízesítők illetve levesporok.

Ángyán József a VM államtitkára Bősárkányban, az Országos Bionapon a HírTV-nek azt mondta: folytatják az élelmiszerpiac átvizsgálását, ez alapján elképzelhető, hogy a diétás kólát, és a többi, édesítőszerrel készült italt és terméket is megadóztatják.

„Végig fogjuk nézni az adalékanyagok teljes sorát, vannak olyanok, amelyeket nem adóval kell szabályozni, hanem ki kell tiltani, ilyenek például a transzzsírok” – fogalmazott Ángyán.

Ángyán szerint ezeknek az adalékoknak a megadóztatásával az egészségesnek gondolt biotermékek piacát segíthetik, mivel a jelenleg jellemzően drágább biotermékek így versenyképesebbek tudnak lenni ezekkel a termékekkel. Ángyán ugyanakkor úgy gondolja, hogy bizonyos adalékanyagokat nem adóval, hanem betiltással lehet visszaszorítani, ilyenek például a transzzsírsavak.

A transzzsírsavak jellemzően a külfönféle margarinokban fordulnak elő. Korábban, a 80-as évekig az élelmiszertudomány úgy tartotta, hogy ezek egészségesek. Később kiderült, hogy nem, mert erősen megnövelik a sziv és koszorúérbetegségek esélyét. Addigra viszont az ipar rendkívül nagy gyártókapacítást épített ki a nagyipari méretekben könnyen előállítható, tárolható, illetve felhaszhnálható margarin köré.

Míg az egészségügyi berkekből sokan a hidrogénezett olajokból készülő margarinok betiltását szorgalmazzák, addig a gyártók azzal érvelnek, hogy ma már egy jó minőségű margarin mindössze 0,5 százalék transzzsírsavat tartalmaz.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.