További eshetnek az üzemanyagárak

A jövő héten tovább csökkenhetnek a hazai üzemanyagárak. A nemzetközi olajpiaci tovább szakad.
Szerdától a benzinár tekintetében 2-4, a dízel esetében 2-5 forintnyi csökkenés képzelhető el a GKI Energiakutató szerint. A benzin ára így 315-320, a gázolajé pedig 300-304 forintos szinten állhat be literenként. Az előrejelzés a benzinár 5 és a gázolajtarifa 4 forintos pénteki esését figyelembe véve készült.

Január 11-15 között az Európában irányadó Brent hordónkénti ára 28-31 dollár között változott. Heti átlag közel hat dollárral, 17 százalékkal csökkent a tarifa. Utoljára 2008-ban járt ilyen alacsonyan a kurzus. A fejleményeket a túlkínálattal és a kínai gazdasági növekedés jelentős lassulásával magyarázzák. Sokat nyom a latban, hogy bejelentették az Iránnal szembeni nemzetközi szankciók feloldását is. Ezzel ugyanis óriási lendületet vehet az iráni olajkivitel. Az amerikai kőolajfúrások száma már csak eggyel csökkent, de ettől még nem áll meg a folyamat - figyelmeztettek amerikai kőolajpiaci elemzők. Az amerikai WTI és az európai Brent jegyzésára között hosszú évek óta nem volt ilyen szűk a különbség.

A Reuters adatközlése alapján a héten a benzin ára a nálunk irányadó mediterrán piacon 9 százalékkal esett és a hét elejéhez képest a végére a gázolajért is tizedével kevesebbet kértek. Az európai üzemanyagpiacokon a benzin iránti kereslet továbbra is erős. Az USA-ba irányuló kivitel lehetősége viszont az ottani készletek telítődése miatt megszűnt. Az ázsiai és a nyugat-afrikai piacok változatlan érdeklődést mutatnak, de Ázsiában inkább csak a benzin finomításához használt, illetve a vegyipari alapanyagok iránt erős a kereslet. Az észak-európai kikötőkben raktározott benzin- és dízelkészletek igen magas szinten állnak. Az európai piacokon továbbra is bőséges a dízelkínálat. Több megrakott tankhajó vár a kikötök előtt.

A héten egy dollárért 20 fillérrel, 0,1 százalékkal kellett többet adni, mint egy héttel korábban, így az átlag 290,6 forintra jött ki. Ez alig módosította a hazai tarifákat.

Az elmúlt egy év során a benzin ára másfél, a gázolajé 11 százalékkal csökkent. Az átlagkeresetből változatlan mennyiségű benzint és 12 százalékkal több gázolajat vásárolhatunk, mint egy éve.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.