Továbbhűlő hődíjak

Havonta nagyjából kétezer forintot spórolhatnak jövőre a távfűtéses lakásban lakó budapestiek, a Főtávnak ugyanis árcsökkentésről alkudott meg a legnagyobb beszállítójával.

Csaknem háromnegyed évnyi, sokáig eredménytelennek tetsző tárgyalássorozatra tett pontot ma délben Kovács Lajos, a Budapesti Távhőszolgálattó (Főtáv) Zrt. vezér-igazgatója, valamint Nicolas Katcharov, a Budapesti Erőmű (BE) Zrt. elnök-vezérigazgatója, amikor Hagyó Miklós főpolgármester-helyettes jelenlétében aláírták a két cég közötti megállapodást, amelynek köszönhetően jövőre – kizárólag a fővárosi lakossági fogyasztóknak – mintegy öt százalékkal csökken a távfűtés díja. A Főtáv ezen felül mintegy 1,5 százalékkal csökkentené a távhő-költségeket, erről a javaslatról azonban a Fővárosi Közgyűlés jövő januári ülésén dönt. Ez a két tényező egy átlagos lakást és fogyasztást figyelembe véve évente 16 ezer forinttal mérsékelheti egy-egy távfűtéses lakás költségét. Ezen felül továbbra is jár a tíz százalékos alapdíjkedvezmény azoknak, akik csatlakoznak a Főtáv ÖKOPlusz programjához és korszerűsítik fűtés-rendszerüket.

Mint arról már többször beszámoltunk róla, a Főtáv és a BE Zrt. között idén áprilisa óta folytak tárgyalások az árcsökkentés lehetséges módozatairól. A megbeszélésekbe a főváros is bekapcsolódott. A tárgyalások közben tisztázódtak az erőmű villamosenergia-értékesítési szerződésének eddigi nyitott kérdései, ami praktikusan azt jelenti, hogy a BE Zrt. partnerének évente kétmilliárd forinttal tudja olcsóbban adni a távhőt. Ez öt százalékot meghaladó díjcsökkenés, amely egy átlaglakás esetében 12 ezer forintos megtakarítást jelent évente. A Főtáv a további kedvezmények reményében folytatja a tárgyalásokat, elősegítendő, hogy Budapesten is versenyképessé tegyék ezt a leginkább környezetkímélő fűtési rendszert.

Ha a Fővárosi Közgyűlés jóváhagyja, a Főtáv éves szinten csaknem négyezer forinttal csökkentheti egy átlagos méretű, 52 négyzetméter alapterületű, 135 légköbméteres lakás éves távfűtési díját. Ezt a cég működésének hatékonyságjavító intézkedései teszik lehetővé. A Főtáv az alapdíjat öt, a hődíjat pedig 3,5 százalékkal mérsékelné.

A távhődíj csökkenésének harmadik eleme, hogy a parlament döntése alapján januártól minden (szociális távhőtámogatásra nem jogosult) fogyasztó az év első és utolsó három hónapjában, vagyis lényegében a fűtési szezonban havi 1150 forint hődíj-kedvezményben részesül. Ez évente további csaknem hétezer forinttal csökkenti a tarifát. A három tényező összességében tehát azt jelenti, hogy egy átlaglakás távhőköltsége jövőre 8,5 százalékkal, nagyjából 23 ezer forinttal lesz kevesebb.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.